StoryEditor

EÚ a USA dosiahli dočasnú dohodu o obchode s vínom

16.09.2005, 17:08
Autor:
TASRTASR

Vinári v Európskej únii a USA privítali dosiahnutie dočasnej dohody, ktorá má vyriešiť 20-ročný vzájomný spor týkajúci sa značiek a výroby vína.
Dohodu uzavreli európski a americkí vyjednávači tento týždeň vo Washingtone. Na jej základe si obe strany budú vzájomne uznávať výrobný proces vína. Dohoda je základom pre detailnejšie rokovania o ochrane geografických označení, mien pôvodu a statusu nízkoalkoholických vín.
Americká administratíva požiada Kongres, aby zmenil status a obmedzil používanie 17 európskych mien pri amerických vínach. Označenia - Burgundy, Chablis, Champagne, Chianti, Claret, Haut-Sauterne, Hock, Madeira, Malaga, Marsala, Moselle, Port, Retsina, Rhine, Sauterne, Sherry a Tokay - sa v USA považujú za semigenerické. Len čo Washington zmení ich status, americkí exportéri budú benefitovať z jednoduchšej certifikácie svojich vín v EÚ.
Dohoda nateraz umožňuje Američanom používať na vinetách termíny ako chateau, klasic, skorý, či jemný.
Európska únia na základe dohody uzná americký výrobný proces a zmierni obmedzenia na dovoz amerických vín. Európski producenti sú mimoriadne citliví na niektoré americké výrobné metódy, vrátane pridávania vody, ovocných koncentrátov a určitých kyselín, ktoré sa nepoužívajú v Európe, vrátane triesok z dreva na dochutenie vín, čo má nahradiť ich skladovanie v dubových sudoch.
Európania a Američania sa usilujú o dosiahnutie širšej dohody, ktorá by podporila obchod s vínom a ukončila vleklé diskusie o používaní mien regiónov, ako Champagne a Porto.
Bilaterálny transatlantický obchod s vínom má hodnotu 2,8 miliardy USD, v prepočte 87,7 miliardy SKK.
Americký obchodný zástupca Rob Portman označil prechodnú dohodu za "obojstranne výhodnú situáciu pre vinárov z USA a EÚ, ktorá pomôže vytvoriť predvídateľné podmienky pre vzájomný obchod s vínom".
Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 31,334 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:09