StoryEditor

Japonská finančná skupina Micuho vráti vláde 5 mld EUR subvencie

24.08.2005, 15:32
Autor:
TASRTASR

Japonská finančná skupina Micuho ešte tento mesiac vráti vláde subvenciu 5 miliárd EUR v prepočte vyše 193 miliárd SKK. Skupina vrátila štátu už 10 miliárd EUR pomoci a zostáva jej ešte dlžná 5 miliárd EUR. Informovala o tom vládou kontrolovaná Deposit Insurance Corp. (DIC).
Skupina Micuho vznikla pred štyrmi rokmi z troch veľkobánk s existenčnými problémami. Banky, ktoré sa zlúčili do novej finančnej skupiny, dostali ešte ako samostatné subjekty celkovú pomoc na prežitie 20 miliárd EUR na posilnenie kapitálovej vybavenosti. Súčasne získal štát v inštitúcii právo kontroly, ktoré bolo zabezpečené uložením akcií banky v DIC. Tieto prostriedky musí skupina vrátiť štátu v celom rozsahu do konca marca 2007. Vláda vracia DIC jej akcie a po splatení poslednej sumu získa skupina úplnú samostatnosť.
Podobný scenár uplatnila vláda aj v prípade finančnej skupiny Mitsubishi, ktorá už štátu poskytnuté preklenovacie prostriedky vrátila. So splácaním dlhu štátu začne onedlho aj bankový holding Resona, ktorý krízovú situáciu prekonal vďaka 22 miliardám EUR.
Japonské banky očakávajú, že vo fiškálnom roku, ktorý sa v krajine skončí 31. marca 2006, dosiahnu miliardové zisky.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 EUR = 38,649 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:26