StoryEditor

Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení

14.12.2006, 06:55
Autor:
TASRTASR

arlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Cieľom novely je plná harmonizácia so smernicami Európskej únie (EÚ).
Konsolidácia jednotného poistného trhu s poistením zodpovednosti za škodu je jedným z hlavných cieľov v oblasti finančných služieb. Toto poistenie je dôležité pre občanov EÚ ako subjektov poistenia, ale aj ako poškodených pri dopravnej nehode. Súčasne tvorí aj významnú časť trhu neživotného poistenia v rámci spoločenstva. V neposlednom rade uvedené poistenie významne vplýva na voľný pohyb osôb a motorových vozidiel.
V novele zákona sa okrem iného mení minimálna najvyššia hranica poistného plnenia poisťovateľa pri jednej škodovej udalosti, ustanovenia pre výšku náhrady poistného plnenia, na ktoré vznikne nárok poisťovateľovi, či premlčacia lehota.
Parlament dnes posunul do ďalšieho čítania novelu zákona o dráhach. Tá upravuje kompetencie ministerstva, Úradu pre reguláciu železničnej dopravy a povinnosti prevádzkovateľa dráhy a dopravy na dráhe tak, aby sa do slovenského právneho poriadku implementovala európska smernica o bezpečnosti železníc spoločenstva. Prevádzkovateľ dráhy bude musieť úradu poskytnúť informácie a technickú pomoc potrebnú na posúdenie stavu bezpečnosti a vyšetrovania nehôd.
Do druhého čítania sa dostal aj zákon o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorý spresňuje postupy pri poskytovaní, požadovaní alebo prijímaní medzinárodnej pomoci a pri spolupráci v záujme zabezpečenia správneho vyrubenia a platenia daní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 23:32