StoryEditor

Do Česka prišli rekordné investície

16.11.2005, 13:27
Autor:
TASRTASR

Nové továrne a servisné centrá pribúdajú v Česku nevídaným tempom. Zahraničné spoločnosti ešte nikdy neinvestovali v Českej republike toľko ako v tomto roku.
Iba do konca októbra pritieklo do krajiny na priamych zahraničných investíciách (PZI) takmer 226 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 299,5 miliardy Sk, a ekonómovia odhadujú, že objem investícií sa tento rok vyšplhá až na 240 miliárd Kč. Suma, v ktorej sa odrážajú ako stavby nových podnikov, tak nákupy akcií českých firiem, bude tento rok druhá najvyššia v histórii krajiny.
Viac kapitálu do Českej republiky pritieklo zatiaľ len v roku 2002, keď sa privatizoval štátny plynárenský podnik Transgas. Vtedy však bola česká koruna o tretinu slabšia ako dnes. Pri prepočte na doláre podľa dnešného kurzu je tento rok rekordným.
Len za 1. polrok prišlo do krajiny s novými projektmi asi 70 firiem. Na rozdiel od minulých rokov pritom nové podniky rastú nielen okolo Prahy, Plzne či Brna, ale tiež v nezamestnanosti najviac postihnutých severných častiach krajiny. Iba na Ústecku chcú investori v budúcich rokoch postaviť nové továrne takmer za 8 miliárd Kč a sľubujú v nich vytvoriť vyše 2 000 pracovných miest.
Najčastejšie mieria nové investície do automobilového priemyslu. V tomto roku otvorili nové veľké továrne na výrobu dielcov pre automobily firmy ako Benteler, Robert Bosch či Ronal. V Rumburku, Jihlave a Pardubiciach zamestnajú spolu takmer 2 000 zamestnancov. "Zahraničné investície pôsobia ako katalyzátor rastu českej ekonomiky. Rozhýbali stavebníctvo, zamestnali ľudí z podnikov postihnutých útlmom, pomohli zapojiť českých podnikateľov do nadnárodných dodávateľských sietí, vytvorili nové trhy," povedal René Samek z vládnej agentúry CzechInvest. Investori sa tak z veľkej časti podpísali pod to, že v Česku ubudlo za posledný rok takmer 16 000 nezamestnaných a miera nezamestnanosti klesla o pol percenta.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
(1 CZK = 1,325 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 21:21