StoryEditor

EÚ a USA pripravujú Akčný plán o hospodárskom partnerstve

20.04.2007, 14:11
Autor:
TASRTASR

Európska únia a USA významne pokročili pri vytváraní transatlantického hospodárskeho partnerstva.
Na spoločnom summite 30. apríla vo Washingtone, na ktorom sa zúčastní spolková kancelárka Angela Merkelová, americký prezident George W. Bush i prezident Európskej komisie José Manuel Barroso, majú EÚ a USA prijať Akčný plán, ktorý ušetrí miliardy finančnému sektoru a priemyslu oboch krajín.
Prvým krokom pri vytváraní partnerstva bude vzájomné uznanie bilančných štandardov GAAP a IFRS v oboch hospodárskych priestoroch. Podľa informácií z kruhov blízkych rokovaniam má plánovaná dohoda medzi USA a EÚ obsahovať i záväzok USA zmeniť pravidlá týkajúce sa kapitálu podľa európskej dohody Basel II.
Finančné výhody navrhovaných krokov sú nesporné, uvádza sa v denníku Financial Times Deutschland. Bezbariérový finančný trh môže znamenať ušetrenie transakčných nákladov pri kapitálových obchodoch medzi USA a EÚ v konečnej fáze až o 60 %. V druhom rade zjednotenie technických postupov, noriem a regulačných podmienok by mohlo znamenať zníženie výrobných nákladov v priemysle o 7 %.
Na nadchádzajúcom summite sa zúčastnia i zástupcovia hospodárskych zväzov, podľa ktorých je navrhovaná rámcová dohoda skutočným pokrokom vytvárajúc záväznú štruktúru pre obe strany. Na čele spoločného partnerstva má byť Transatlantická ekonomická rada, ktorú budú spoločne viesť jeden člen amerického kabinetu a jeden komisár EÚ. Osoby majú byť zvolené na washingtonskom summite, pričom na strane EÚ je kandidátom viceprezident EK Günter Verheugen.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 13:28