StoryEditor

Nespokojní majitelia pozemkov pod Kia majú pripravené trestné oznámenia

14.07.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Nespokojní majitelia pôdy pod infraštruktúru automobilky Kia majú pripravené trestné oznámenia za neoprávnený vstup ich na pozemky a s tým súvisiaci návrh na predbežné opatrenie. V Tepličke nad Váhom o tom dnes informovala Margita Mravcová, členka petičného výboru nespokojných vlastníkov, ktorí požadujú od štátu doplatenie za pozemky, predané za súdnoznaleckú cenu.
Dôvodom podania trestných oznámení sú podľa Mravcovej práce na príjazdovej ceste k závodu Kia, ktoré sú podľa predstaviteľov spoločnosti Žilina Invest súčasťou archeologického prieskumu. "My ako majitelia si myslíme, že vôbec tu neprebiehal ani žiadny archeologický prieskum. Pretože hneď, ako sa od Žiliny začala odvážať hlina a odhŕňať, tak hneď sa tam navážal štrk. Každý vidí, že sú tu navezené rúry, že je tu hlboká ryha, že sa to robí kanalizácia pre závod Kia, a teda toto s archeologickým výskumom nemá nič spoločné," skonštatovala Mravcová.
Zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay dnes novinárov informoval, že archeologický prieskum v lokalite príjazdovej cesty ukončili približne pred dvoma týždňami. "My sme tam náš výskum už ukončili. Odhumusovacie práce sme robili na základe rozhodnutia pamiatkového úradu. Takisto sme museli urobiť určité vyštrkovania. To, keď sa ma tu pýtate, či bolo treba meter, meter si dovolím povedať, že nebolo treba. Ale ďalšie komentovať neviem," povedal Ruttkay.
Generálny manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc sa dnes k problematike archeologického prieskumu v lokalite príjazdovej cesty k závodu Kia odmietol vyjadriť s odôvodnením, že dnešné stretnutie s novinármi bolo venované iba prezentovaniu archeologických nálezov v lokalite budúcej testovacej dráhy závodu Kia.
Podnet na preskúmanie trestného činu poškodzovania cudzej veci začala preverovať aj žilinská polícia. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline Igora Mahúta polícia preverí, či v prípade podnetu občana z Tepličky nad Váhom "ide o trestný čin poškodzovania cudzej veci. Podľa zákona polícia má tridsať dní na to, či tento podnet príjme alebo odmietne," uviedol Mahút.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 20:32