StoryEditor

Toyota za druhý finančný kvartál zvýšila zisk až o 44 %

07.11.2006, 13:01
Autor:
SITASITA

Japonská automobilka Toyota Motor zvýšila prevádzkový zisk za druhý finančný kvartál, ktorý sa skončil 30. septembra, medziročne o 44 % na 581 mld. jenov (JPY). Nárast zisku prekonal očakávania analytikov, ktorí predpokladali prevádzkový zisk v priemere na úrovni 527,6 mld. JPY. Čistý zisk za druhý finančný štvrťrok vzrástol o 34 % na 405,7 mld. JPY. Ako druhý najväčší výrobca automobilov na svete dodal, za prudký nárast zisku vďačí zvýšeniu predaja, najmä na trhoch v USA a v Európe, kde sa pre vysoké ceny ropy tešia popularite najmä jeho modely s nízkou spotrebou ako Camry, Yaris, či model s hybridným pohonom Prius.
K rastu ziskov najväčšej japonskej automobilky prispeli aj jej opatrenia na znižovanie nákladov, ako i slabý jen, ktoré kompenzovali rast cien vstupných materiálov. Toyota ďalej oznámila, že uzatvára alianciu s japonským výrobcom nákladných vozidiel Isuzu Motors, v rámci ktorej kúpi 5,9 % akcií tejto firmy. Spojenie s Isuzu umožní Toyote posilniť pozíciu lídra v oblasti vyspelej ekologickej technológie, firmy plánujú spoločne vyvíjať nové motory s nízkymi objemami emisií.
Za celý finančný rok 2006/2007 Toyota očakáva globálny dopyt po jej vozidlách na úrovni 8,47 mil. kusov, čo je o 20 tis. automobilov viac, ako firma uvádzala v predchádzajúcich odhadoch. Celoročný prevádzkový zisk by mal predstavovať 2,2 bil. JPY a čistý zisk 1,55 bil. JPY. Firma zvýšila svoje predchádzajúce odhady najmä pre oslabenie jenu, ktoré bude podľa všetkého výraznejšie, ako sa pôvodne očakávalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 19:19