StoryEditor

Trichet signalizuje ďalšie zvyšovania úrokových sadzieb

06.06.2007, 15:52
Autor:
TASRTASR

Menová politika v eurozóne je naďalej akomodatívna. Dnes to povedal prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet.
Rada guvernérov ECB dnes zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu v eurozóne o 25 bázických bodov na 4 %. S cyklom sprísňovania menovej politiky začala banka v decembri 2005. Odvtedy sa hlavná úroková sadzba po ôsmich zvýšeniach o 0,25 % zdvojnásobila. Príčinou zvyšovania úrokových sadzieb bolo oživenie ekonomiky eurozóny a s tým spojený rast inflačných tlakov.
Trichetovo vyjadrenie signalizuje, že ECB nemá v úmysle ukončiť cyklus sprísňovania menovej politiky, a podporuje očakávania finančných trhov, že banka do konca roka ešte aspoň raz zvýši úrokové sadzby. Prezident ECB dodal, že banka bude pozorne sledovať inflačné tlaky. Slovné spojenie o pozornom sledovaní inflačných tlakov centrálna banka tradične používa medzi dvoma zvýšeniami úrokových sadzieb. Mesiac pred ďalším zvýšením sa v jej vyhlásení objavuje slovo "ostražitosť".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:06