StoryEditor

Alí Chameneí tvrdí, že Irán a Rusko môžu založiť plynárenský kartel

29.01.2007, 19:51
Autor:
TASRTASR

Irán a Rusko možno založia kartel na export plynu v štýle Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). V nedeľu to povedal najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Tieto dve krajiny totiž disponujú najväčšími svetovými ložiskami tejto suroviny.
O vytvorení skupiny producentov, ktorí by kontrolovali ceny plynu, sa hovorilo už v minulosti, ale predstavitelia producentských krajín, vrátane Ruska, takéto špekulácie odmietli. Hlavnou príčinou je to, že na trhu prevládajú dlhodobé kontrakty.
"Irán a Rusko môžu vytvoriť organizáciu, ktorá by spolupracovala v oblasti plynu a mala štruktúru podobnú OPEC, pretože polovica svetových plynových rezerv sa nachádza v Rusku a Iráne," citovala Chameneího štátna televízia. Chameneí v nedeľu v Teheráne rokoval s predsedom ruskej Rady národnej bezpečnosti Igorom Ivanovom.
Rusko kontroluje najväčšie svetové ložiská plynu a Irán druhé najväčšie. Plynové rezervy Iránu sa odhadujú na 940 biliónov kubických stôp alebo viac a ruské na 1,68 až 2,36 triliónov kubických stôp. Celkové svetové rezervy plynu sa odhadujú na 6,1 až 7 triliónov kubických stôp.
Európska únia (EÚ), ktorá dováža asi štvrtinu spotrebovaného plynu z Ruska, minulý týždeň vyjadrila obavy z vytvorenia plynového kartelu Ruskom a Alžírskom. Toto by podľa EÚ mohlo poškodiť európskych odberateľov. Eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs vyzval obe krajiny, aby vyjasnili svoj plán spolupráce.
Predstavitelia Ruska opakovane odmietli špekulácie o vytvorení plynárenského kartelu, pretože je to nepraktické a nemá to význam. Ruský plynárenský monopol Gazprom zasa uviedol, že jeho dlhodobé kontrakty ukazujú, že podobné návrhy sú neopodstatnené.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 kubická stopa = 0,0286 kubického metra)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 07:56