StoryEditor

EÚ chce do roku 2020 ušetriť 20 % svojej energetickej spotreby

22.06.2005, 16:05
Autor:
TASRTASR

Používať energeticky úsporné lampy, nenechávať televízor či DVD-prehrávač v pohotovostnom režime, vymeniť starý kotol či chladničku, pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách auta - to sú len niektoré príklady toho, ako môže každý Európan prispieť k šetreniu energiou.
Tieto príklady obsahuje dnes zverejnená zelená kniha Európskej komisie o energetických úsporách, podľa ktorých by Európska únia mohla do roku 2020 usporiť až 20 % svojej energetickej spotreby, ak by sa zmenilo správanie spotrebiteľov a využívali sa energeticky úsporné technológie.
Tieto zmeny by znamenali úsporu 60 miliárd eur, ktoré by sa dali použiť na investície do ekonomiky a zvyšovania konkurencieschopnosti či tvorbu pracovných miest, uviedol európsky komisár pre energetiku Andris Piebalgs. "Európska únia musí preskúmať všetky možnosti, ako dosiahnuť cieľ 20-% úspory energie," vyzval.
Cieľom zverejnenej zelenej knihy je vyvolať skutočnú debatu o potrebe energetických úspor a dostať túto tému čo najvyššie v agende EÚ. Dokument zdôrazňuje, že s neustále rastúcimi cenami ropy a výhliadkou 70-% závislosti na dovoze energie musí začať EÚ vážne uvažovať o energetických úsporách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 16:53