StoryEditor

Angola zrušila všetky rokovania s MMF

21.03.2007, 10:04
Autor:
TASRTASR

Angolská vláda zrušila všetky ďalšie rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o poskytnutí finančnej pomoci tejto africkej krajine. Vláda v Luande uviedla, že je schopná zabezpečiť hospodársky rozvoj štátu vlastnými silami.
Minister financií José Pedro de Morais informoval, že angolská ekonomika vzrástla za posledné tri roky reálne o 13 %. Vláda uskutočnila vlastný makroekonomický stabilizačný program a na dosiahnutie jeho cieľov využila len finančné zdroje štátu.
Vláda predpokladá, že v nasledujúcich šiestich rokoch dosiahnu zahraničné investície len do ťažby ropy na angolskom území okolo 50 miliárd USD, v prepočte takmer 1,250 bilióna SKK. Angola je po Nigérii druhým veľkým exportérom ropy zo subsaharskej Afriky.
V Angole by sa malo vyťažiť tento rok 585 miliónov barelov (barel = 159 litrov) ropy a krajina by mala za ne získať okolo 30 miliárd USD. Na budúci rok by sa najmä z príbrežných ropných polí malo ťažiť denne už viac ako 2 miliónov barelov suroviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:56