StoryEditor

M. Fridman plánuje vytvorenie medzinárodného holdingu

11.07.2005, 04:11
Autor:
TASRTASR

Predseda dozornej rady a spolumajiteľ holdingu Alfa Group Michail Fridman predpokladá, že vytvorí nadnárodný telekomunikačný holding, ktorého základom bude nórska spoločnosť Telenor alebo švédsko-fínska firma TeliaSonera, do ktorej vloží svoje podiely v mobilných operátoroch Ruska, Ukrajiny a Turecka. Povedal to v rozhovore pre Financial Times.
Fridman je 5. najbohatší muž v Rusku a jeho majetok ohodnotila ruská verzia magazínu Forbes na 5,8 miliardy USD, v prepočte 187,7 miliardy SKK.
"Niekoľko posledných rokov ukázalo, že budúcnosť patrí globálnym spoločnostiam, takým ako Vodafone a Orange, pre nás je oveľa zaujímavejšie byť menšinovým akcionárom vo veľkej nadnárodnej spoločnosti, než investorom v niekoľkých národných spoločnostiach," povedal Fridman. Poznamenal, že Alfa Group chce byť súčasťou globálnej telekomunikačnej spoločnosti, typu eurázijského "Vodafone".
Fridman chce všetky akcie lokálnych operátorov konvertovať na akcie jednej akejkoľvek medzinárodnej spoločnosti. Konsolidáciu do jednej ruskej spoločnosti považuje za rizikovú.
Alfa Group prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Alfa-Telecom kontroluje viacerých mobilných operátorov: 33 % akcií spoločnosti Vympelkom, 21,5 % akcií firmy Megafon, 30 % Golden Telecom, 43,5 % Kiev Star a dvoch uzbeckých operátorov Buztel a Uzmacom.
Alpha Group má dohodu s tureckou skupinou Cukurova, na ktorej základe má právo získať 13 % najväčšieho tureckého operátora Turkcell za 1,6 miliardy USD. Alpha Group je v telekomunikačných firmách strategickým investorom a svoje podiely nebude predávať najbližších 5 až 10 rokov.
Súčasťou Alpha Group je 4. najväčšia komerčná banka v Rusku Alfa Bank s aktívami 182 miliárd rubľov. Jej výkonným riaditeľom je český manažér Petr Šmída, ktorý do príchodu do Alpha Bank pracoval v GE Capital Bank.
(1 USD = 32,357 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:14