StoryEditor

Príchod investorov do Levíc zvyšuje ceny nehnuteľností v meste

14.08.2006, 14:03
Autor:
TASRTASR

celkovej výmery priemyselného parku v Leviciach 65 hektárov zostalo doteraz neobsadených zhruba 5 hektárov. Svoje výrobné prevádzky v priemyselnej zóne v mestskej časti Géňa umiestni zatiaľ 7 firiem, ktorých zástupcovia uzatvorili zmluvy s mestom Levice. Podľa primátora mesta Štefana Mišáka celková výška financií, ktorú týchto sedem firiem plánuje v Leviciach preinvestovať, predstavuje 6,5 miliardy Sk. Spoločnosti vytvoria približne 2 000 pracovných miest. Záujem o výstavbu závodu v Leviciach majú i ďalšie firmy z Francúzska a Švédska, s ktorými predstavitelia mesta v súčasnosti rokujú. Do konca tohto mesiaca by podľa slov Mišáka mala byť ukončená výstavba inžinierskych sietí a dopravnej infraštruktúry v celkovej hodnote 270 miliónov Sk.
Príchod nových investorov do Levíc ovplyvnil podľa primátora ceny nehnuteľností v meste. "Ceny nehnuteľností boli v našom meste veľmi nízke, teraz sa postupne zvyšujú. Plánujeme výstavbu 160 bytov, vznikol nový hotel, o ďalšie dva je záujem. Bez príchodu investorov by takýto záujem určite nebol," uviedol Mišák. Prínosom pre mesto sú aj sekundárne pracovné miesta vo sfére dopravy, sociálnych vecí, športu.
Prvým investorom v levickom priemyselnom parku bola spoločnosť NEFAB Packaging Slovakia, ktorá produkuje priemyselné obaly. Dcérska spoločnosť švédskej firmy spustila výrobnú prevádzku v minulom roku. Počas tohto mesiaca plánuje spustiť prevádzku výrobca interiérových svietidiel GLOBO Eastern Europe, ktorého materská spoločnosť sídli v Rakúsku. Jedinou slovenskou firmou v levickom priemyselnom parku bude Slovintegra Energy, ktorá v júli tohto roka začala s výstavbou kogeneračnej jednotky na výrobu tepla a elektrickej energie na báze paroplynového cyklu. V septembri tohto roka plánujú rozbehnúť výstavbu závodu spoločnosti De Miclén s talianskym kapitálom a ALCAN Slovensko Extrusions, dcérska spoločnosť kanadskej firmy. De Miclén sa zaoberá výrobou kozmetiky, ALCAN výrobou hliníkových polotovarov a zliatin. Na jeseň tohto roka začne stavať svoj výrobný závod firma ZF Sachs Slovakia, zaoberajúca sa strojárskou výrobou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 00:38