StoryEditor

Hlavnou témou tohtoročného Invexu sú digitálne technológie

24.10.2005, 18:33
Autor:
TASRTASR

Hlavnými témami 15. ročníka Medzinárodného veľtrhu informačných a komunikačných technológií Invex 2005, ktorý sa začal dnes v Brne, sú digitálne technológie, mobilné telefonovanie a podnikové informačné systémy. Premiéru má Digitex, veľtrh spotrebnej elektroniky a digitálnej zábavy, určený predovšetkým pre širokú verejnosť.
Súčasťou Invexu je aj dnešný Slovenský deň, venovaný schválenej cestovnej mape informatizácie služieb verejnej správy. "Jej cieľom je načrtnúť zmeny, ktoré je potrebné urobiť v oblasti výkonu verejnej správy, aby slovenský občan nemusel zbytočne tráviť dni na úradoch a mohol si vybaviť všetky potreby zo svojho počítača," uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR Ján Kotuľa. Pripomenul, že SR sa svojou účasťou v Brne zaraďuje do skupiny štátov, ktoré chcú držať krok na trhu informačných a komunikačných technológií (ICT).
"Pred 10 rokmi sa Invex pripojil k sieti internetu a vytvoril svoje prvé webovské stránky a pred 5 rokmi sme boli svedkom mnohých pochybností, aký majú ICT význam. Dnes už nikto nepochybuje, že úloha ICT je nezastupiteľná," konštatovala ministerka informatiky ČR Dana Bérová. "Napriek tomu ICT trh tvorí v Európskej únii (EÚ) len 5 % HDP, na raste sa podieľa 25 % a produktivitu práce ovplyvňuje dokonca 40 %. Produktivitu práce v USA ovplyvňujú tieto technológie 60 %, a to je jeden z hlavných dôvodov, prečo európska ekonomika stále americkú nedoháňa," pripomenula ministerka.
Bérová zdôraznila, že i český ICT trh rastie, vlani prekročil 6,8 miliardy EUR a predstihol tak Írsko, kde tento trh predstavuje 6,5 miliardy EUR.
Počas veľtrhu je pripravený i bohatý sprievodný program, napríklad súťaž v hraní počítačových hier pre amatérov i profesionálov InvexCup 2005, nad ktorým prevzala záštitu ministerka Bérová. Novinkou tohtoročného Invexu sú digitálne technológie, tak digitálne vysielanie, ako aj digitálne spracovanie obrazu a zvuku. So záujmom sa očakáva konferencia týkajúca sa tzv. IP telefónie, teda telefonovania po internete. Je to konferencia ministerstva informatiky, na ktorej bude predstavovať svoje projekty.
Oproti vlaňajšku sa celkový počet vystavovateľov na veľtrhu zvýšil o 7 %, zahraničných dokonca o 14 %. Vedúci manažér oboch veľtrhov Petr Ondráček to považuje za veľký úspech tým skôr, že väčšina odborov, zastúpených na Invexe a Digitexe, vo svete skôr stagnuje, a preto zanikajú i niektoré špecializované veľtrhy. "V tomto roku bol na Slovensku zrušený veľtrh Cofax, čo pre nás znamená, že sme pritiahli celý rad firiem zo Slovenska do Českej republiky. Nárast vystavovateľov je daný predovšetkým tým, že v tomto roku máme nové témy ako spotrebná elektronika, Dni krajov, miest a obcí - Elektronická podpora rozvoja regiónu alebo Franchise Meeting Point," povedal Ondráček. Obidve akcie potrvajú do štvrtka 27. októbra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:33