StoryEditor

Ďalšie úplatky u Wänkeho

10.05.2007, 00:00
Korupčná aféra v slovenskom futbale naberá na obrátkach. Podozrenia voči bývalému druhému mužovi Slovenského futbalového zväzu, Vladimírovi Wänkemu, sa totiž začali hromadiť.

"Obvinenie bolo rozšírené o ďalších osem skutkov trestného činu prijímania úplatku," informoval HN vysoko postavený zdroj z prostredia polície. Šesťkrát malo ísť o 5-tisíc korún za registráciu hráčov, v dvoch ďalších prípadoch nešlo priamo o finančnú protihodnotu. Podozrenia by mali smerovať aj k ďalším futbalovým funkcionárom, tí zatiaľ obvinení neboli. Nové informácie, ktoré nám oficiálne nikto nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, odmietol prezident futbalového zväzu František Laurinec komentovať. S Wänkem sa nám spojiť nepodarilo, doteraz však vinu popieral.
Aj tentoraz by mala medzi dôkazmi hrať kľúčovú úlohu aj výpoveď majiteľa futbalového klubu ŠK Eldus Močenok Stanislava Szaba. Z pozície policajného agenta pomohol už v marci pri zadržaní Wänkeho pri preberaní 10-tisícového úplatku. "Kolok" mal vziať za urýchlenie preregistrácie futbalistu Andreja Masaroviča, ktorý prestupoval z Rakúska do ŠK Eldus Močenok. "Päťtisíc korún odo mňa dostával bežne. Taká je taxa za prestup," povedal vtedy pre HN Szabo.

Wänkemu "našli" ďalšie úplatky
Ešte po prvom obvinení z brania 10-tisícového úplatku vyhlásil, že je nevinný a celá kauza je zinscenovaná. "Mám čisté svedomie. Nie som mentálne retardovaný ani natoľko naivný, aby som niekoho vyzýval urobiť to, čo je mi zo srdca protivné," vyhlásil Wänke začiatkom marca. Sťažnosť Wänkeho proti prvému obvineniu špeciálny prokurátor zamietol. Wänke dodnes pracuje na Slovenskom futbalovom zväze, dočasne mu však pozastavili všetky funkcie. Na zväze mu plynie do konca júna trojmesačná výpovedná lehota.
Šéf Slovenského futbalového zväzu František Laurinec ďalšie Wänkeho obvinenia komentovať nechcel. "Zatiaľ o tom neviem. Je to v rukách orgánov činných v trestnom konaní, tie si robia svoju prácu. Keď budem informovaný, môžem k tomu zaujať nejaké stanovisko."
Wänkeho korupčná aféra odštartovala vlnu ďalších trestných oznámení. Šéf policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar potvrdil, že od momentu odhalenia tohto prípadu dostala polícia desiatky podnetov. Musia pritom preveriť zhruba tri tisícky registrácií prestupov, ktoré Slovenský futbalový zväz vydal za posledný pol rok. Polícia aj v tejto súvislosti niekoľkokrát vyzývala občanov, aby sa nebáli hovoriť o korupcii vo futbale.

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lídri sa stavili o večeru 02 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny pri vydávaní víz do USA
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 04:03