StoryEditor

Bývalí zamestnanci PPS Detva Holding budú protestovať kvôli nevyplateným mzdám

19.09.2005, 10:26
Autor:
TASRTASR

Na dlh približne 40 miliónov Sk za nevyplatenú mzdu a odstupné od firmy PPS Detva Holding, a. s., v konkurze upozornia v pondelok 19. septembra jej viacerí bývalí zamestnanci počas protestnej akcie pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v Bratislave. Vyplateniu tejto sumy bráni neukončený súdny spor medzi správcami konkurznej podstaty Podpolianskych strojárni Detva, a. s., v likvidácií a PPS Detva Holding, a. s., v konkurze, ktorý sa začal žalobou už v roku 2001.
"Správca konkurznej podstaty PPS Detva Holding má pritom na účte 150 miliónov korún, ktoré získal predajom fabriky. Nemôže ich však až do ukončenia spomínaného sporu použiť ani na uspokojenie nárokov bývalých zamestnancov. Paradoxom je, že v spore vystupuje Sociálna poisťovňa, ktorá je v oboch prípadoch najväčším veriteľom. O výťažok z konkurzu sa teda prostredníctvom správcov konkurznej podstaty súdi sama so sebou," uviedol predseda základnej organizácie OZ KOVO v PPS Stanislav Ľupták.
Dodal, že na protestnej akcii nechcú pýtať od Sociálnej poisťovne (SP) peniaze na vyrovnanie pohľadávok bývalých zamestnancov PPS Detva Holding. Chcú však vyzvať jej predstaviteľov i ministra Ľudovíta Kaníka, ktorý je zároveň predsedom Dozornej rady SP, aby najväčší veritelia prejavili dobrú vôľu, prestali sa súdiť a dohodli sa na mimosúdnom vyrovnaní. Následne by mohli byť vyrovnané i pohľadávky veriteľov - bývalých zamestnancov PPS Detva Holding, a. s., v konkurze.
mb pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 17:06