StoryEditor

Súčasná legislatíva podľa MP dostatočne chráni vlastnícke práva majiteľov lesov

22.09.2006, 17:23
Autor:
TASRTASR

Právo vstupovať na lesné pozemky podľa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR nezakladá pre vstupujúce osoby iné práva, napr. na zber lesných plodov a húb. Preto sa nedá hovoriť o obmedzení vlastníckych práv majiteľov neštátnych lesov. Zákon o lesoch navyše dáva vlastníkom dostatočné možnosti, aby svoj majetok chránili. MP tak reagovalo na vyjadrenia vlastníkov neštátnych lesov, ktorí nie sú spokojní so súčasnou legislatívou, týkajúcou sa ich vlastníckych práv.
Nový zákon o lesoch z roku 2005 túto otázku podľa predsedu Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Juraja Vanka neupravuje dostatočne jednoznačne. Tým, že umožňuje voľný prístup verejnosti do lesov, podľa majiteľov obmedzuje ich vlastnícke práva. Môže viesť dokonca až k ich majetkovej ujme, napr. práve pri zbere lesných plodov.
"Zákon o lesoch jednoznačne ukladá každému pri využívaní lesov povinnosť chrániť a nenarušovať lesné prostredie a rešpektovať vlastnícke práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa," oponuje MP prostredníctvom hovorkyne Magdalény Fajtovej. Povinnosťou je tiež rešpektovať pokyny obhospodarovateľa, člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného hospodárstva, vysvetľuje ďalej ministerstvo. Ochranu majetku súkromných vlastníkov lesov zabezpečuje napr. inštitút zákazu alebo obmedzenia verejného využívania lesov verejnosťou a inštitút lesnej stráže. Zákon uvažuje aj s prípadnými represiami za jeho porušenie.
Zákonodarcovia musia v budúcnosti principiálne upraviť otázku využívania lesov verejnosťou, domnieva sa Vanko. Rozhodnúť sa musia medzi štandardným druhom vlastníctva lesného majetku s výlučným právom vlastníka na jeho úžitky alebo povinnosťou vlastníka znášať riziká a obmedzenia vyplývajúce z verejného využívania lesov. V takom prípade však vlastníci súkromných lesov očakávajú, že štát prevezme zodpovednosť za kompenzáciu majetkovej ujmy, ktorá im na základe takýchto obmedzení vznikne.
Pri dodržiavaní ustanovení zákona o lesoch a ostatných právnych predpisov podľa ministerstva vlastníkom nevzniká z dôvodu využívania lesov verejnosťou žiadna škoda ani ujma, a preto sa nedá hovoriť ani o kompenzácii tejto ujmy. Ak v súvislosti s verejným využívaním lesov dôjde ku škodám alebo ujme, uhradiť ju musí ten, kto ju spôsobil, a nie je možné ju uhrádzať z prostriedkov štátu, dodáva Fajtová.
Ministerstvo v súčasnosti podľa Fajtovej úzko spolupracuje so zástupcami neštátnych vlastníkov lesov. Na základe dohody sa vlastníci napríklad spoluzúčastňujú na príprave a tvorbe strategických, koncepčných a programových dokumentov lesného hospodárstva a poľovníctva. Podľa potrieb a možností si obidve strany navzájom poskytujú informácie, návrhy a podnety na riešenie problémov a zlepšenie stavu lesného hospodárstva na Slovensku.
V súčasnosti je 55 % lesov v súkromných rukách, 60 % lesov však obhospodaruje štát a zvyšok užívajú neštátni vlastníci. Podľa Vanka lesné hospodárstvo na Slovensku prispieva 1,5 % k tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 01:26