StoryEditor

Zvyšovanie ratingu podľa premiéra znamená, že Slovensko je na dobrej ceste

12.10.2005, 12:42
Autor:
TASRTASR

Zvýšenie ratingu Slovenska agentúrou Fitch je podľa predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu pre občanov signál, že ekonomika sa vyvíja dobre, zdravo a kontinuálne.
"Kľúčové posolstvo je to, že ideme po dobrej ceste," uviedol v tejto súvislosti premiér na dnešnej tlačovej besede. Pripomenul, že zo špekulatívneho pásma, v ktorom sa SR nachádzala v roku 1998, sa dostala až po troch rokoch. "Od roku 2001 sa náš rating každý rok so železnou pravidelnosťou zvyšuje," konštatoval Dzurinda. Dobré ekonomické výsledky krajiny sa podľa neho odrazia v skutočnosti, že SR zavedie euro ako pravdepodobne prvá krajina stredoeurópskeho regiónu. V súvislosti s hodnotením výhľadu Slovenska premiér uviedol, že "agentúra Fitch nevidí riziko v menšinovej vláde, ale jediné riziko vidí v tom, že by po voľbách na budúci rok mohla na Slovensku byť populistická vláda."
Premiér komentoval aj tento týždeň zverejnenú štúdiu Svetovej banky (SB). Podľa neho materiál vyvracia nepodložené tvrdenia, že sa v dôsledku reforiem rozširuje počet chudobných a že sa dramaticky zhoršuje ich situácia. "Štúdia dokázala, že pri adresnej sociálnej politike, tí, ktorí potrebujú - dostávajú viac, a pritom sa šetria peniaze, ktoré sme dovtedy dávali špekulantom, ktorí sociálne prostredie iba zneužívali," konštatoval premiér. Správa tiež zdôraznila fakt, že na Slovensku je mimoriadne vysoký podiel dlhodobo nezamestnaných s najnižším vzdelaním. Preto SB odporúča SR zamerať sa na podporu vzdelania. Dzurinda pripomenul, že budovanie znalostnej ekonomiky v programe Minerva je jedným z dlhodobých priorít slovenskej vlády.
Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings v utorok zvýšila rating Slovenska na úroveň A. Rating dlhodobých záväzkov Slovenska v cudzej mene zvýšil Fitch o jeden stupeň na úroveň A. Agentúra taktiež zvýšila strop pre rating domácich podnikov na AA- z úrovne A+ a zároveň zvýšila cudzomenový rating krátkodobých záväzkov na F1. Dlhodobý rating domácich záväzkov agentúra potvrdila na úrovni A+. Ratingový výhľad pre rating dlhodobých záväzkov v domácej mene agentúra ponechala ratingová agentúra Fitch Ratings na úrovni na "stabilný".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 00:24