StoryEditor

Lesný požiar v Tatrách už prestal strašiť turistov

03.08.2005, 15:37
Autor:
TASRTASR

Hasiči dali dnes definitívnu bodku za najrozsiahlejším lesným požiarom v novodobej histórii Vysokých Tatier, ktorý zasiahol 230 hektárov a spôsobil nemalé ekonomické i ekologické škody.
Požiar zaznamenali v sobotu okolo poludnia a na jeho likvidácii sa podieľala asi stovka hasičov z rôznych častí Slovenska. Okrem pozemnej techniky sa zapojila do boja s ohňom aj letecká. Náklady na záchranné a likvidačné práce vyčíslia postupne.
Lesný požiar, ktorý sa v sobotu rýchlo šíril, a tiež nepríjemný dym vyvolali obavy turistov. Niektorí sa z pobytu odhlásili a opustili Tatry predčasne. Nebolo ich však veľa. "V súčasnosti už nemám informácie, že by odchádzali. Skôr sa pýtajú telefonicky na úrade, aká je situácia a či majú prísť do Tatier. Preto sme dnes operatívne aktualizovali našu internetovú stránku," povedal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.
Doplnil, že v súvislosti s rozsiahlym lesným požiarom, v poradí už dvanástym od vlaňajšej novembrovej kalamity v Tatrách, vyzval občanov, ale aj podnikateľské subjekty, aby upratali haluzinu a ďalší horľavý materiál do vzdialenosti 100 metrov od budov. "Vo svojom okolí chceme pomôcť organizáciám, predovšetkým Štátnym lesom TANAP, keďže kalamita zasiahla plochu 12 600 hektárov," konštatoval primátor.
Pre TASR dodal, že uvoľňovanie priestorov v stanovenom okruhu okolo objektov bude kontrolovať mestská polícia. Obyvatelia a podnikatelia, ktorí nezužitkujú haluzinu a tenké drevo do 10 centimetrov pre vlastnú potrebu, môžu požiadať Verejnoprospešné služby o odvoz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 04:49