StoryEditor

Parlament schválil zákon o elektronickom výbere mýta

13.12.2006, 14:42
Autor:
TASRTASR

iaľnice, rýchlostné cesty a vybrané úseky ciest 1. triedy budú pre nákladné autá nad 3,5 tony od 1. januára 2009 spoplatnené elektronicky. Vyplýva to zo zákona o elektronickom výbere mýta, ktorý dnes schválil parlament.
Majitelia áut majú podľa nového systému platiť za prejazdené kilometre. Na spoplatnených úsekoch budú musieť autá používať aktivovanú palubnú jednotku, ktorá bude zaznamenávať počet najazdených kilometrov. V roku 2009 sa z mýta očakáva príjem pre Národnú diaľničnú spoločnosť 4,8 miliardy Sk. Od platenia budú oslobodené vozidlá ministerstva vnútra označené podľa osobitného predpisu, rezortu obrany, ozbrojených síl alebo civilných zložiek vysielajúceho štátu na účel plnenia služobných povinností, ozbrojené sily SR a NATO, záchranné zložky integrovaného záchranného systému, správca výberu mýta a vozidlá na údržbu vymedzených úsekov ciest.
Za neplatenie mýta alebo chýbajúcu palubnú jednotku hrozí pokuta 20 000 Sk a v blokovom konaní vo výške trojnásobku vypočítanej sumy mýta. V prípade manipulácie s palubnou jednotkou, alebo zadávaní nesprávnych údajov je to pokuta 10 000 Sk a v blokovom konaní dvojnásobok vypočítanej sumy mýta.
Zákon bude účinný od 1. januára 2008. V priebehu 1. polroka 2007 sa budú pripravovať podmienky tendra na koncesionára mýta a do konca roka by mal byť tender aj vyhodnotený. Víťaz tendra bude mať približne rok na aplikáciu systému. Elektronické mýto by malo fungovať v skúšobnej prevádzke od novembra 2008 a plnohodnotne od 1. januára 2009. Správcom mýta bude Národná diaľničná spoločnosť (NDS).
Parlament dnes schválil aj novelu zákona o cestnej doprave, ktorá reaguje na potrebu pokračovať v procese harmonizácie vnútroštátnych právnych predpisov s právom Európskej únie (EÚ) v tejto oblasti. Podľa schválených zmien budú prepravcovia vnútroštátnej autobusovej dopravy musieť evidovať a predkladať samosprávnemu kraju alebo obci úbytok tržieb. Ten vyplýva z prepravy vybraných skupín obyvateľstva ako sú ťažko zdravotne postihnutí, študenti a žiaci, či dôchodcovia. Pokuty za priestupky vyberané obcou budú aj príjmom obce. Novela bude platiť od 1. februára 2007.
Kotly, vykurovacie sústavy a klimatizačné systémy v budovách, ktoré nie sú zásobované teplom zo systémov centrálneho zásobovania, budú musieť od roku 2008 prechádzať pravidelnou kontrolou. Zvýši to nároky na verejné financie o zhruba 4 milióny Sk, predpokladá sa však dosiahnutie úspor energie, čo pri dnešných cenách zemného plynu predstavuje 4,6 milióna Sk ročne. Vyplýva to zo zákona o pravidelnej kontrole kotlov a klimatizačných systémov, ktorý dnes parlament schválil. Platiť bude od 15. januára 2007.
Poslanci schválili aj zákon o tovare a technológiách dvojakého použitia, podľa ktorého by mal kontrole podliehať iba vývoz tovaru dvojakého použitia. Stanovuje podmienky vývozu, sprostredkovateľskej činnosti a prepravy tovaru dvojakého použitia v rámci EÚ. Určuje tiež povinnosti vývozcu, sprostredkovateľa a vlastníka tovarov dvojakého použitia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 23:13