StoryEditor

Na pražskej burze sa začína obchodovať s akciami CME

27.06.2005, 12:01
Autor:
TASRTASR

Na pražskej burze sa dnes rozbehnú obchody s akciami spoločnosti Central European Media Enterprise (CME). Emitentom týchto akcií, ktoré sa už dlho obchodujú na americkom trhu Nasdaq, je významná mediálna firma podnikajúca v strednej a východnej Európe.
Akcie CME rozšírili ponuku duálnej kotácie na pražskej burze, kedy firma s podnikateľskými aktivitami v ČR ponúka svoje akcie na trhu v svojej materskej krajine alebo inom významnom zahraničnom akciovom trhu a súčasne tiež na českom akciovom trhu.
Investori a obchodníci s cennými papiermi nový titul vítajú. Prichádza veľmi vhod v období, kedy sa o ďalšom zotrvaní niektorých emisií na pražskej burze pochybuje a kedy sa pociťuje dlhodobý nedostatok nových emisií aj kvalitných titulov pre dlhodobé investície. Od minuloročného júna vstúpili na český trh vrátane CME tri nové firmy; minulý rok v lete Zentiva a tento rok v zime Orco. Na uvedení ďalších sa podľa účastníkov trhu pracuje.
CME založil v roku 1994 americký podnikateľ Ronald Lauder, vtedy financovala rozjazd TV Nova. O jej kontrolu však po niekoľkých rokoch prišla v spore s generálnym riaditeľom Novy Vladimírom Železným. V arbitráži nad ČR potom Lauder získal viac ako 10 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 12,8 miliardy Sk. Akcionárom CME je aj česká skupina PPF, od ktorej CME kúpila podiel v Nove.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,281 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:28