StoryEditor

Dve percentá získajú aj neziskovky, s ktorými sa už nepočítalo

24.01.2007, 16:27
Autor:
SITASITA

Dve percentá z dane z príjmov za rok 2006 budú môcť ešte získať aj neziskové organizácie, ktoré podľa poslednej novely zo zákona vypadli. V stredu schválil takýto návrh Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie, rozpočet a menu. Ak ho odobria aj poslanci v pléne, osoby aj firmy budú poukazovať 2 % zo svojej dane zaplatenej do konca marca tohto roka aj neziskovkám zaberajúcim sa takou činnosťou, s ktorými už posledná novela zákona o dani z príjmov už neráta. Naďalej však platí, že pre fyzické osoby sa zvýši minimálny príspevok z dane z príjmu zo súčasných 20 Sk na 100 Sk. Právnické osoby budú môcť darovať vybraným verejnoprospešným organizáciám sumu najmenej vo výške 250 Sk.
Podľa poslednej novelizácie budú môcť 2 % z dane príjmov smerovať už len organizáciám zaoberajúcim sa ochranou a podporou zdravia, podporou športu mládeže, sociálnou pomocou a zachovávaním kultúrnych hodnôt. Ako pre agentúru SITA v stredu potvrdil štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír, tieto obmedzenia by mali začať platiť až pre zdaňovacie obdobie roku 2007. Navyše členovia výboru schválili návrh, aby sa 2 % z dane mohli použiť aj na ďalší účel, a to na podporu vzdelávania.
Keďže posledná novela zákona o dani z príjmov nadobudla účinnosť ešte pred 1. januárom, vďaka pôvodnému prechodnému ustanoveniu malo už tento rok platiť obmedzenie na použitie 2 % z dane napríklad pre environmentálne či ľudsko-právne organizácie. Mimovládne organizácie, ktoré sa chcú uchádzať o dve percentá z daní, sa museli zaregistrovať do centrálneho registra prijímateľov. "Organizácie v registri sú zaregistrované podľa mena a nie účelu ich činnosti. Ak by nedošlo k úprave, mohlo by sa stať, že organizácia dostane prostriedky, ale keďže je napríklad environmentálne zameraná, nebude ich môcť použiť," upozornil právnik mimovládnych organizácií Peter Handiak.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 03:50