StoryEditor

Rok po výtržnostiach očakávajú v Budapešti protesty

17.09.2007, 13:36
Autor:
SITASITA

V pondelok sa očakáva pochod tisícov ľudí presne rok potom, ako na verejnosť prenikla nahrávka, ktorá spôsobila najhoršie násilnosti v Budapešti od protisovietskeho povstania v roku 1956.
Na nahrávke zo 17. septembra 2006 socialistický premiér Ferenc Gyurcsány pripustil, že jeho vláda "klamala ráno, v noci i večer" o pravdivom stave ekonomiky, aby vyhrala voľby. Odhalenie nahrávky odštartovalo niekoľko dní trvajúce pouličné nepokoje prevažne krajne pravicových strán a vyžiadalo si stovky zranených. Protesty organizovala aj hlavná pravicová opozičná strana Fidesz.
Rok po nepokojoch strana Fidesz neprestáva požadovať Gyurcsányovu rezignáciu a opúšťa parlament vždy, keď premiér začne hovoriť. Neočakáva sa však, že protesty dosiahnu veľkosť tých minuloročných. Pozorne bude sledovaná aj polícia, pretože minulý rok musela čeliť obvineniam z použitia neprimeranej sily proti demonštrujúcim.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 00:08