StoryEditor

Francúzom, ktorí porušia zákaz vychádzania, hrozí trest väzenia na dva mesiace

08.11.2005, 17:29
Autor:
TASRTASR

Osobám, ktoré porušia zákaz vychádzania, nariadený s cieľom ukončenia pouličných nepokojov vo Francúzsku, hrozí trest väzenia na dva mesiace. Oznámil to dnes francúzsky premiér Dominique de Villepin.
V prejave pred poslancami parlamentu ministerský predseda dodal, že obnovenie poriadku a zákonnosti v krajine nebude záležitosťou niekoľkých hodín, pretože francúzske úrady budú mať dočinenia s dobre organizovanými bandami na všetko odhodlaných indivíduí. Podľa jeho slov však Francúzsko bude schopné garantovať bezpečnosť všetkým svojím obyvateľom.
Na základe dekrétu o výnimočnom stave, ktorý dnes schválila francúzska vláda, môžu zástupcovia miestnych úradov nariadiť domáce väzenie pre narušiteľov poriadku a odobrať zbrane podozrivým osobám. Verejné priestranstvá, kde by sa bandy výtržníkov mohli zhromažďovať, budú uzavreté.
Výnos umožňujúci zákazy vychádzania nadobudne účinnosť od dnešnej polnoci na počiatočné obdobie 12 dní. Opoziční socialisti uviedli, že budú ostro sledovať vládu s cieľom zaistiť, že sa právomoci v súvislosti so zákazom vychádzania nebudú zneužívať a uplatňovať dlhodobo.
Francúzska protirasistická skupina SOS Racisme vyjadrila "hlboké pochybnosti", že zákazy vychádzania sú riešením pre násilie. Účinnosť tohto opatrenia bude podľa nej obmedzená, pretože výtržníci preukázali mimoriadnu mobilitu a schopnosť konať kedykoľvek.
Naposledy bol výnimočný stav vyhlásený vo francúzskej zámorskej Novej Kaledónii v roku 1984. Vo Francúzsku platil na jar roku 1962 niekoľko mesiacov v súvislosti s vojnou v Alžírsku zákaz vychádzania pre Severoafričanov, predtým bol v roku 1960 vyhlásený výnimočný stav v Alžírsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 08:10