StoryEditor

Turecko je sklamané, že nedostalo pozvánku na berlínsky summit

20.03.2007, 15:25
Autor:
SITASITA
Turecko je sklamané, že ako kandidátska krajina na vstup do EÚ nedostalo pozvánku na oslavy 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Organizátori summitu tým, že nepozvali Turecko, nevyužili príležitosť na demonštráciu európskej jednoty.

Turecko je sklamané, že ako kandidátska krajina na vstup do Európskej únie nedostalo pozvánku na víkendové oslavy 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Organizátori summitu tým, že nepozvali Turecko a iné kandidátske krajiny, nevyužili vítanú príležitosť na demonštráciu európskej jednoty, uviedlo v utorok turecké ministerstvo zahraničných vecí. "Ak by Nemecko na oslavy pozvalo kandidátske krajiny, znamenalo by to zmysluplný príspevok, ktorý by demonštroval jednotu európskej rodiny," konštatoval hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Levent Bilman
Šéfovia štátov a vlád členských krajín Európskej únie sa počas víkendu stretnú v Berlíne, aby oslávili výročie zmlúv, ktoré sa považujú za "krstný list" dnešnej Európskej únie. Rímske zmluvy - zmluva zakladajúca Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a zmluva zakladajúca Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (Euratom) - boli podpísané v Ríme 25. marca 1957. Obe vstúpili do platnosti 1. januára 1958.
Prevažne moslimské Turecko začalo rozhovory o členstve v únii v októbri 2005. V decembri minulého roku únia rozhovory čiastočne zmrazila vzhľadom na pretrvávajúce spory Turecka s členským štátom EÚ - Cyprom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová je v otázke budúcnosti Turecka v EÚ skeptická a namiesto plného členstva uprednostňuje takzvané "strategické partnerstvo" s Ankarou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 12:04