StoryEditor

Francúzska vláda ustúpila od požiadavky uznania Cypru Tureckom

30.08.2005, 14:21
Autor:
TASRTASR

Francúzska vláda ustúpila dnes od svojej požiadavky, aby Turecko ešte pred začiatkom prístupových rokovaní s EÚ uznalo vládu Cypru za výlučnú autoritu, zatiaľ čo francúzsky šéf diplomacie Philippe Douste-Blazy uviedol, že je sotva predstaviteľné, aby krajina usilujúca o členstvo v EÚ neuznala všetkých jej členov.
Turecko, ktoré sa chystá 3. októbra k prístupovým rokovaniam s EÚ, nahnevalo európsky blok slovami, že parafovanie kľúčového protokolu EÚ neznamená uznanie gréckej vlády na Cypre - považovanej Bruselom a medzinárodnou komunitou za výhradnú legitímnu autoritu.
Turecká snaha o členstvo čelí silnej verejnej opozícii v niektorých štátoch EÚ, predovšetkým vo Francúzsku, hoci prezident Jacques Chirac podporil vlani v decembri rozhodnutie únie prizvať Turecko k prístupovým rozhovorom.
Chirac v pondelok vyhlásil, že Turecko musí objasniť svoj postoj voči Cypru a predložiť záruky, že si splní voči Európskej únii všetky záväzky.
Prezident Európskej komisie Jose Manuel Barroso v dnes zverejnenom interview uviedol, že žiadna členská krajina EÚ dosiaľ nenavrhla odložiť začiatok rokovaní o tureckom členstve. Európska komisia pripravila projekt rokovaní s Tureckom a podľa neho je na každej krajine, či sa ho rozhodne podporiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 08:14