StoryEditor

Španielsky parlament obvinil Aznarovu vládu z manipulácie po marcových útokoch

01.07.2005, 10:23
Autor:
TASRTASR

Španielsky parlament dnes obvinil konzervatívnu vládu bývalého premiéra Josého Maríu Aznara z manipulácie po teroristických útokoch na madridské železničné stanice z 11. marca minulého roka.
V správe, ktorú na dnešnom zasadnutí prijali španielski zákonodarcovia, sa uvádza, že Aznar spočiatku pripisoval zodpovednosť za útoky separatistickej skupine Baskicko a jeho sloboda (ETA), hoci veľmi dobre vedel, že ETA krvavé atentáty nespáchala.
Vláda si od tohto počínania sľubovala úspech pri parlamentných voľbách, ktoré sa v Španielsku konali tri dni po útokoch. V situácii po atentátoch napriek tomu zvíťazili vo voľbách socialisti.
Záverečnú správu podporilo 184 poslancov, proti bolo 145, jeden zákonodarca sa hlasovania zdržal. Proti hlasovali len poslanci za Aznarovu Ľudovú stranu (PP), ktorá všetky obvinenia odmieta. PP okrem toho požiadala, aby vyšetrovacia komisia pokračovala vo svojej práci, keďže útoky podľa konzervatívcov ešte zďaleka nie sú objasnené.
Madridský parlament súčasne odmietol Aznara a jeho vtedajšieho ministra vnútra Angela Acebesa postaviť za tieto pochybenia pred zodpovednosť.
V záverečnej správe, ktorou sa ukončila činnosť vyšetrovacej komisie, sa píše, že polícia už krátko po útokoch podozrievala islamistických teroristov. Aznarova vláda, ktorá podporovala vojnu v Iraku, tiež do značnej miery podcenila riziko teroristických útokov v Španielsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 15:46