StoryEditor

EÚ darovala obetiam záplav v Indonézii miliardu eur

26.01.2007, 14:02
Autor:
SITASITA
Európska komisia darovala Indonézii miliardu eur. Podpora je určená pre asi 70 tisíc obetí povodní, ktoré postihli v decembri roka 2006 severné oblasti ostrova Sumatra.

Európska komisia darovala Indonézii, ktorú koncom roka postihli silné záplavy, miliardu eur. Finančná podpora je určená pre asi 70 tisíc obetí povodní, ktoré postihli v decembri roka 2006 severné oblasti ostrova Sumatra. Financie prerozdelí Sekcia EK pre humanitárnu pomoc (ECHO), ktorej šéfuje eurokomisár pre rozvoj Louis Michel.
Pomoc je určená na zabezpečenie pitnej vody, obnovenie a vyčistenie vodných zdrojov, na podporu logistiky a zabezpečenie nevyhnutného živobytia pre obete, uviedla v piatok komisia vo svojom vyhlásení. Prívalové dažde sužovali v dňoch 17. až 23. decembra provincie Aceh a Severná Sumatra, ktoré začiatkom decembra zasiahli tri zemetrasenia s magnitúdom od 4,9 do 6,1 stupňa Richterovej škály. Zosuvy pôdy spôsobené prívalovými dažďami naplnili rieky sutinami a vegetáciou, čo viedlo k ich vyplavovaniu z korýt. To viedlo ku katastrofálnym záplavám, ktoré ťažko poškodili domáce a verejné zdroje pitnej vody, zdravotnícke centrá a školy ako aj poľnohospodársku pôdu.
Až 300 tisíc ľudí muselo odísť zo svojich domovov, 6500 domov bolo úplne zničených a asi 88 tisíc domov bolo vážne poškodených.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:51