StoryEditor

Na mnohých miestach USA zúria lesné požiare

27.06.2005, 10:38
Autor:
TASRTASR

Z 800 na 3200 hektárov sa v priebehu necelých 12 hodín rozšíril lesný požiar, s ktorým bojujú hasiči asi 30 kilometrov severne od St. George v americkom štáte Utah.
Ako dnes informovali miestne úrady, hasiči sa obávajú, že silnejší vietor a vysoké teploty môžu boj s ohňom skomplikovať. Zo zasiahnutej oblasti evakuovali miestne obyvateľstvo a uzavreli hlavnú diaľnicu. Väčšia časť juhozápadnej časti Utahu je zahalená do dymu a popola.
Požiar prepukol v sobotu v dôsledku blesku a onedlho prinútil úrady uzavrieť hlavné cestné spojenie medzi Salt Lake City a Las Vegas. V nedeľu ráno diaľnicu síce otvorili, no neskôr ju museli znovu uzavrieť.
K rozširovaniu požiaru prispievajú vysoké teploty pohybujúce sa okolo 30 stupňov a nízka vlhkosť vzduchu. Hasičom pomáhajú štyri helikoptéry.
S ďalšími lesnými požiarmi bojujú hasiči v štátoch Kalifornia, Arizona, Nevada, Aljaška a Washington, pričom oheň zničil dovedna vyše 140.000 hektárov porastu.
V južnej Karolíne sa hasičom darí postupovať proti ohňu, ktorý zasiahol 26.800 hektárov lesného a krovinatého porastu v Mohavskej národnej rezervácii, kde sa nachádzajú historické bane a miesta so starobylými indiánskymi piktografmi. Oheň zničil päť domov postavených koncom 19. storočia a ohrozuje niekoľko ďalších.
V Arizone padlo za obeť požiaru 36.800 hektárov. Úrady sa obávajú ďalších bleskov a vetra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:44