StoryEditor

Pri Trafalgare zincenovali "politicky korektnú" námornú bitku spred 200 rokov

28.06.2005, 17:24
Autor:
TASRTASR

Sedemnásť lodí z piatich krajín sa dnes pri Trafalgare zišlo na prehliadke pred zinscenovaným námorným súbojom pri príležitosti 200. výročia slávnej bitky, v ktorej admirál Horatio Nelson rozprášil spojené flotily francúzskeho vodcu Napoleona Bonaparteho a španielskeho kráľovstva.
Defilé sa prizerala britská kráľovná Alžbeta II. a tisícky ďalších divákov. Pre potreby súboja - akcia je plánovaná na 20.00 h SELČ - pripravili desať ton pušného prachu, najmodernejšiu pyrotechniku a repliku fregaty Victory, ktorej Nelson velil a na palube ktorej zomrel po tom, čo mu guľka z muškety vystrelená počas slávnej bitky zasiahla chrbticu.
Súčasťou dnešnej akcie je aj prehliadka súčasných bojových lodí z 35 krajín, podľa agentúry AP je plavidiel 58, podľa agentúry Reuters viac ako 160.
Británia a Francúzsko sa medzičasom stali spojencami a na akciu vyslali lode z oboch krajín, ako aj zo Španielska. Britsko-francúzska rivalita však zostáva silná, o čom svedčí aj ich ostatný verejný spor okolo rozpočtu EÚ.
Organizátori podujatia sa veľmi snažili, aby sa nikoho nedotkli. Z tohto dôvodu sa rozhodli, že nepôjde o presnú rekonštrukciu bitky s víťazom a porazenými - namiesto toho zvolili námornú bitku, v ktorej proti sebe postavili neidentifikovateľné červené námorníctvo proti bezmennému námorníctvu modrému.
Tento postup nahneval Annu Tribeovú (75), praprapravnučku admirála Nelsona a jeho milenky Emmy Hamiltonovej. Tribeová túto myšlienku označila za "pekne hlúpu".
"Som si istá, že Francúzi a Španieli sú dosť dospelí na to, aby uznali, že bitku sme vyhrali my," povedala. "Som proti politickej korektnosti. Veľmi proti. Robí z nás bláznov."
Inscenovaná bitka spustila dlhú sezónu podujatí, ktorými si Británia pripomína dvesté výročie Bitky pri Trafalgare, ktorá sa odohrala 21. októbra 1805.
Nelson, jeden z najväčších britských hrdinov, zaznamenal proti Francúzsku a Španielsku viacero ohromujúcich víťazstiev, ktoré vyvrcholili pri Trafalgare, kde spojené námorné sily nepriateľa prekvapil tým, že vyrazil priamo na jeho lode. Víťazstvo prakticky pochovalo nádeje Napoleona na inváziu do Británie a umožnilo rast Britskej ríše.
Nelson sa stal hrdinom ľudu jeho štátny pohreb bol najväčší v histórii Británie - jeho rakvu v Londýne nasledoval 2,5 kilometra dlhý sprievod. Londýnske Trafalgarské námestie, v strede ktorého stojí Nelsonova socha na vysokom stĺpe, zostáva jednou z najväčších atrakcií metropoly.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:40