StoryEditor

Bild: Irán vyvíja rakety schopné zasiahnuť strednú Európu

16.12.2005, 12:03
Autor:
TASRTASR
Irán vyvíja rakety dlhého doletu, čo mu umožní zasiahnuť ciele v strednej Európe, napísal dnes nemecký denník Bild s odvolaním sa na informácie nemeckej Spolkovej spravodajskej služby.

Irán vyvíja rakety dlhého doletu pomocou technológií získaných od Severnej Kórey a Ruska, čo mu umožní zasiahnuť ciele v strednej Európe, napísal dnes nemecký denník Bild s odvolaním sa na informácie nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND). Hovorca BND však túto správu odmietol komentovať.
Podľa správy denníka Bild Irán kúpil od Severnej Kórey materiál na výrobu 18 rakiet BM-25 a využil technológiu používanú Ruskom pri výrobe rakiet SS-N-6 odpaľovaných z ponoriek. Okrem toho sa Irán snaží predĺžiť dráhu doletu týchto rakiet zo súčasných 2500 na 3500 kilometrov. Momentálne má iránska armáda vo výzbroji rakety Šiháb-3 s doletom 1300 kilometrov.
V stredno- a dlhodobej perspektíve iránsky raketový program môže priamo ohrozovať Nemecko aj iné časti Európy, upozornil Bild. Dodal, že v súčinnosti so snahou vyrobiť jadrové hlavice by Irán mohol byť časom schopný zasiahnuť Izrael i časti strednej Európy.
Informácie o spoluúčasti Ruska na iránskom raketovom programe sa objavili už v októbri v britskej tlači, Moskva ich však odmietla ako pokus o diskreditáciu jej politiky v oblasti predaja zbraní. EÚ nedávno Rusku adresovala formálny protest pre jej predaj rakiet typu Tor-M1.
Európske štáty, vrátane Nemecka, sa od Iránu snažia získať záruky, že jeho jadrový program nie je určený na výrobu nukleárnych zbraní. Irán opakovane tvrdí, že jeho jadrový program je určený výlučne na mierové, civilné účely. V novembri však Európska únia obvinila Irán z vlastníctva dokumentov, ktoré obsahujú návod na zhotovenie jadrových hlavíc. Pridala sa tak k Washingtonu a varovala Teherán, že ak neupustí od svojich plánov, môžu mu hroziť sankcie Bezpečnostnej rady OSN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 00:21