StoryEditor

Nemecký súd odmietol nároky srbských obetí bombardovania NATO

02.11.2006, 15:23
Autor:
SITASITA

Srbské obete leteckého útoku Severoatlantickej aliancie (NATO) z čias vojny o Kosovo nemajú nárok na náhradu škôd od nemeckej vlády. Vo štvrtok o tom rozhodol federálny súd v Karlsruhe. Pri útoku na most v srbskom meste Varvarin v roku 1999 zahynulo 10 civilistov a 17 utrpelo zranenia. Nemecké lietadlá sa na útoku priamo nepodieľali, podľa sťažovateľov však Nemecko ako člen NATO za obete bombardovania nesie spoluzodpovednosť. Skupina 35 sťažovateľov žiadali odškodné v celkovej výške okolo 536 tisíc eur. Federálny súd ich nárok neuznal a potvrdil rozhodnutie nižších súdov, podľa ktorého Nemecko za obete útoku nenesie zodpovednosť.
Lietadlá NATO zaútočili na most v srbskom Varvarine v rámci operácie, ktorej cieľom bolo prinútiť vtedajšieho srbského vodcu Slobodana Miloševiča, aby stiahol z Kosova svoje jednotky. Podľa NATO bol most legitímny vojenský ciel, pretože srbské ozbrojené sily ho mohli využiť na vojenské účely.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:29