StoryEditor

EuroCOP kritizuje konanie ministra Palka

31.10.2005, 16:50
Autor:
TASRTASR
Heinz Kiefer, prezident Európskej konfederácie polície, dnes ostro odsúdil nedávny postup slovenského ministra vnútra Vladimíra Palka ako nenáležité zasahovanie do legitímneho práva policajných odborov žiadať lepšie pracovné podmienky.

Prezident Európskej konfederácie polície (EuroCOP), zastrešujúcej organizácie národných policajných odborových zväzov v Európskej únii, Heinz Kiefer dnes ostro odsúdil nedávny postup slovenského ministra vnútra Vladimíra Palka ako nenáležité zasahovanie do legitímneho práva policajných odborov žiadať lepšie pracovné podmienky pre policajtov na Slovensku.
"Len niekoľko mesiacov po podriadení polície pod vojenskú jurisdikciu sa zdá, že slovenský minister vnútra je rozhodnutý ísť ďalej cestou opätovného zavedenia autoritatívnych štruktúr na Slovensku," vyhlásil Kiefer.
Po legitímnom proteste vyše 3000 policajtov proti výške platov v Bratislave z minulého utorka minister Palko degradoval predsedu Odborového zväzu polície (OZP) v SR Miroslava Litvu. Teraz hrozí prepustením policajtov, ktorí sa zúčastnia na ďalších demonštráciách, uvádza vyhlásenie EuroCOP.
"Keď som o tom po prvý raz počul, musel som sa pozrieť do kalendára a uistiť sa, v ktorom storočí žijeme," poznamenal Kiefer. "Nechápem, ako môže minister Palko reagovať takto nezodpovedne," dodal s tým, že "právo nesúhlasiť bez obavy z degradácie patrí k najzákladnejším predpokladom efektívneho uplatňovania kolektívnych práv".
EuroCOP bude o ďalších krokoch v tejto záležitosti diskutovať tento týždeň na zasadnutí svojho výboru v Londýne. Kiefer očakáva, že členské organizácie EuroCOP budú ostro kritizovať postup ministra Palka. Slovenská vláda musí pochopiť, že súčasný represívny kurz ministra Palka povedie k politickej izolácii Slovenska v EÚ, dodáva vyhlásenie konfederácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 07:34