StoryEditor

Rafinérie z drahej ropy neprofitujú

15.01.2006, 23:00

Cena ropy ostáva vysoká kvôli politickým rizikám, ťažba a zásobovanie ropnými derivátmi sú aj uprostred zimy bezproblémové. Cena najaktívnejšieho marcového kontraktu americkej ropy Light sweet ukončila minulý týždeň na úrovni 64,58 dolára za barel (159 litrov). Hoci to predstavuje týždenný pokles o 0,6 percenta, všetko mohlo byť inak, keby...
Keby nebolo Iránu. Kľúčovou hádankou pre komoditných obchodníkov ostáva, ako sa vyrieši situácia v súvislosti s tamojším jadrovým programom. Ak by sa Bezpečnostná rada OSN rozhodla uvaliť na štvrtého najväčšieho exportéra embargo, svetový trh by sa musel vyrovnať s denným výpadkom 2,2 mil. barelov ropy.
Problémy má aj ďalší členský štát kartelu OPEC. Po výbuchu ropovodu, ktorý napája exportný terminál, sa znížila denná produkcia ropy v Nigérii o 106-tisíc barelov. Štvrtkový únos štyroch zahraničných pracovníkov z ťažobnej plošiny spoločnosti Royal Dutch Shell spôsobil jej uzavretie a výpadok o ďalších 120 000 barelov. Celkovo sa nigérijská produkcia v závere týždňa znížila o 10 percent.
Udržanie ceny ropy na trojmesačných maximách je napriek tomu prekvapením. Pozorne sledovaná správa o stave zásob v USA totiž jednoznačne podporila "medveďov". Hoci rezervy čierneho zlata v prvom týždni roku klesli o 2,9 mil. barelov, túto informáciu totálne prekrylo prudké zvýšenie zásob benzínu a destilátov (vykurovací olej, nafta). Rezervy vykurovacieho oleja stúpli uprostred zimy o milión barelov. Také niečo sa naposledy prihodilo pred dvomi rokmi! Mierne počasie zmiernilo dopyt po vykurovacom oleji v hlavnej spotrebiteľskej oblasti, ktorou je severovýchod USA. Navyše -- meteorológovia očakávajú nadpriemerné teploty na východnom pobreží počas celého budúceho týždňa.
Spotrebiteľov tak môže tešiť aspoň jedna vec: z vysokých cien ropy tentoraz nebudú profitovať rafinérske spoločnosti takým nehanebným spôsobom ako v druhej polovici minulého roku. Svetová jednotka Exxon Mobile dosiahla v treťom štvrťroku rekordný čistý zisk 9,92 mld. dolárov. Tentoraz platí, že drahá ropa zvyšuje ropným spoločnostiam vstupné náklady, ale cena ich produktov (benzín, nafta, vykurovací olej) stagnuje. Cena ropy bola naposledy na úrovni 65 dolárov za barel 30. septembra 2005. Lenže kým vtedy sa galón benzínu obchodoval za 2,14 dolára, v piatok uzatváral marcový kontrakt na úrovni 1,77 dolára (rozdiel 18 percent).
Rekordné zisky amerických ropných gigantov v čase, keď Mexický záliv devastovali hurikány Katrina a Rita, nahnevali okrem verejnosti aj viacerých vplyvných politikov. Demokrati dokonca zvažovali uvalenie zvláštnej dane na firmy, ktoré podozrievali zo zneužitia výnimočnej situácie počas hurikánovej sezóny. Súčasné vysoké ceny ropy však americkí spotrebitelia nepociťujú pri maloobchodnom nákupe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:23