StoryEditor

Mikolaj: Prioritami sú obsahová reforma školstva a novela zákona o VŠ

28.12.2006, 10:45
Autor:
TASRTASR
Obsahovú reformu školstva a novelu zákona o vysokých školách považuje minister školstva Ján Mikolaj za prioritné úlohy rezortu v roku 2007. O zmene vysokoškolského zákona by mala vláda rokovať v marci budúceho roka.

Obsahovú reformu školstva a novelu zákona o vysokých školách považuje minister školstva Ján Mikolaj za prioritné úlohy rezortu v roku 2007.
O zmene vysokoškolského zákona by mala vláda rokovať v marci 2007. "Dôležité je dostať do súťaživosti vysoké školy, aby bol každý študent hrdý na to, akú univerzitu navštevuje," uviedol Mikolaj pre TASR.
Návrh obsahovej reformy vzdelávania na základných a stredných školách chce minister predložiť kabinetu začiatkom leta a legislatívne znenie plánuje dokončiť koncom roku 2007. "Bol by som rád, keby sa deti základných škôl učili z krajších knižiek a keby sa nám podarilo zaviesť novšie metódy vo výučbe cudzích jazykov či informatiky," uviedol minister. "Dôležité je, aby sa naše deti dokázali uplatniť nielen u nás, ale aj vo svete," dodal.
Začiatkom roka by malo ministerstvo predstaviť verejnosti systém kariérneho rastu učiteľov. "Učiteľom zvyšujeme platy na úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve a v nadväznosti na to chceme vypracovať kariérny rast, ktorý znamená, že učitelia budú odmeňovaní na základe svojej odbornosti," konštatoval Mikolaj.
V budúcom roku bude ministerstvo riešiť tiež otázky práce s mládežou, celoživotného a odborného vzdelávania. Pripravuje sa národný strategický plán odborného školstva a celoživotného vzdelávania v rámci Lisabonskej stratégie.
"Pri riadení športu máme tri priority - šport na školách, športové triedy a výchova športových talentov na školách a po tretie je to vrcholový šport," uviedol minister. "Masový šport by sme chceli posunúť na VÚC a obce," dodal.
V oblasti riadenia vedy na Slovensku chce Mikolaj riešiť koncepčné nedostatky, najmä vo vzťahu k uplatňovaniu výsledkov vedy v praxi a k viaczdrojovému financovaniu vedy a výskumu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 20:19