StoryEditor

Hladovku primátorky ukončil Dzurindov list

17.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
rimátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová končí s hladovkou, ktorú pred Úradom vlády v Bratislave držala od soboty. K ukončeniu protestu sa rozhodla po tom, ako jej včera krátko po poludní doručili list od premiéra Mikuláša Dzurindu, s ktorým sa ešte predpoludním stretla osobne. Predseda vlády ju v liste ubezpečuje, že začatie výstavby úseku rýchlostnej komunikácie R1 medzi Selencom a Tekovskými Nemcami v čo najkratšom čase je aj jeho prioritou.

Primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová končí s hladovkou, ktorú pred Úradom vlády v Bratislave držala od soboty. K ukončeniu protestu sa rozhodla po tom, ako jej včera krátko po poludní doručili list od premiéra Mikuláša Dzurindu, s ktorým sa ešte predpoludním stretla osobne. Predseda vlády ju v liste ubezpečuje, že začatie výstavby úseku rýchlostnej komunikácie R1 medzi Selencom a Tekovskými Nemcami v čo najkratšom čase je aj jeho prioritou. Práve za čo najskorší možný začiatok výstavby držala Ostrihoňová hladovku.
Podľa Dzurindu je však ešte zabezpečiť územné rozhodnutie, stavebné povolenie a vykúpiť pozemky. Preto sa nedá určiť presný termín, kedy sa začne stavať. Za reálny termín považuje Dzurinda rok 2008 alebo 2009. V ideálnom prípade sa mohlo so stavbou začať v budúcom roku. Ak sa s výstavbou rýchlostnej cesty nezačne v termínoch, ktoré v liste spomenul premiér, Ostrihoňová je pripravená začať protestnú hladovku znova.

Súd súhlasil s diaľnicou cez Považskú Bystricu
Krajský súd v Trenčíne včera zamietol žalobu dvoch považskobystrických občianskych združení a štrnástich obyvateľov voči územnému rozhodnutiu, ktoré povolilo variant diaľnice estakádou ponad Považskú Bystricu. Územné rozhodnutie schválilo mesto. Po tom, čo ho potvrdil Krajský stavebný úrad v Trenčíne, sa občania obrátili na súd. Teraz sa plánujú odvolať na Najvyšší súd.
Diaľnica cez Považskú Bystricu by mohla byť podľa odhadov hotová do roku 2008. Bude tak meškať približne dva roky, keďže diaľničné prepojenie Bratislavy a Žiliny malo byť hotové už v tomto roku. Slovensko tak poruší jeden zo svojich záväzkov, ktorý dalo automobilke Kia.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 02:32