StoryEditor

Politické strany zabudli na korupciu

07.06.2006, 00:00
Poslanci budú naďalej kontrolovať samých seba, politické strany môžu bez problémov vykazovať príjmy od fiktívnych darcov, štátna správa zostane plná ľudí, dosadených po straníckej linke.

Poslanci budú naďalej kontrolovať samých seba, politické strany môžu bez problémov vykazovať príjmy od fiktívnych darcov, štátna správa zostane plná ľudí, dosadených po straníckej linke.
Takýto povolebný scenár očakáva mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, ktorá si preverila protikorupčné "odhodlanie" politikov. "Verejnosť vníma korupciu ako zásadný problém, no strany to v programoch dostatočne nezohľadňujú," hovorí prezidentka Transparency Emília Sičáková-Beblavá. V ich hodnotení dopadla najhoršie ĽS-HZDS, potom SMK a SNS - opatrenia buď neponúkajú, alebo zostávajú iba vo všeobecnej rovine. "Tým, že dáme ľuďom prácu, slušne zarobia, zvýšime vymožiteľnosť práva, odstráni sa predsa korupcia," bráni sa podpredseda ľudovej strany Milan Urbáni.
Protikorupčné minimum z dielne Transparency si neosvojila ani SMK - nestihli sme ho zapracovať, tvrdí šéf strany Béla Bugár. Ten si však žiadne nedostatky nepripúšťa s vysvetlením, že práve ich minister Zsolt Simon dokázal odstrániť korupciu pri udeľovaní dotácií v poľnohospodárstve.

Ako chcú strany bojovať proti korupcii
Najlepšie obstáli
- ANO - zapracovala všetky opatrenia Protikorupčného minima
- OKS - viacero opatrení, chýba odpolitizovanie miestnej štátnej správy či odstránenie zbytočnej byrokracie
- SDKÚ-DS - opatrenia sú rozsiahle, chýba riešenie konfliktu záujmov, financovania strán či zúženie imunity ústavných činiteľov

Najhoršie dopadli:

ĽS-HZDS - nemá ani jedno z opatrení Protikorupčného minima
SMK - nenavrhuje žiadne riešenia na politickú korupciu
SNS - boji proti korupcii sa explicitne nevenuje
Zdroj: TIS

Akékoľvek výhrady odmieta aj podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. "Prečo vlastne niečo takéto hodnotí organizácia, ktorá roky čušala pri veľkých korupčných aférach a tunelovaní štátneho majetku touto vládou?"
Najlepšie protikorupčné opatrenia navrhujú ANO, OKS aj SDKÚ-DS. Chcú zaviesť jasné pravidlá do rozhodovania o prideľovaní eurofondov, transparentnosť na úrovni verejného obstarávania aj justície. Naopak, nikto nemyslel na zabezpečenie hlavného kontrolóra v samosprávach. Túto funkciu musí mať zriadenú každá obec. "Či ale naozaj kontrolór pracuje sa nedá nijako preveriť," hovorí právnik Transparency Pavel Nechala. Aj preto navrhujú, aby sa vznik tohto miesta viazal na garanciu peňazí zo štátneho rozpočtu.
Polícia vlani zaevidovala až 238 trestných činov korupcie. Podľa policajnej bezpečnostnej správy je to najviac od roku 1993. Vlani bolo objasnených 182 prípadov korupcie.

Korupcia a trest. Zatiaľ to neplatí
- Polícia potvrdila, že v kauze údajnej korupčnej ponuky pre bývalú poslankyňu ANO Ivetu Henzélyovú došlo k spáchaniu trestného činu, no konkrétny vinník zostal neznámy.
- Prvým odsúdeným poslancom za korupciu mohol byť Gabriel Karlin (ĽS-HZDS). S bývalým riaditeľom Úradu Banskobystrického VÚC Milanom Mrázom bol podozrivý, že vzal polmiliónový úplatok za priklepnutie jednej zákazky. Okresný súd v Banskej Bystrici ho uznal vinným, no Karlin sa voči verdiktu odvolal.
- Špeciálny súd odročil na neurčito aj pojednávanie v kauze Pavla Bielika - starostu Rače a bývalého popredného politika KDH, ktorý si podľa obžaloby začiatkom roka 2004 pýtal 5-miliónový úplatok od podnikateľa, ktorý chcel v Rači postaviť niekoľko bytoviek.
- Košický viceprimátor a bývalý člen SDKÚ Eugen Čuňo sa už budúci týždeň postaví pred Špeciálny súd spolu s právnikom Ladislava P. a podnikateľom Viktorom K. kvôli obžalobe z prijatia úplatku 18 miliónov korún.

01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K úskaliam komerčnej prepravy vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:36