StoryEditor

Mladí bez práce: Príčinou školy a silné ročníky

04.08.2005, 00:00
Silné populačné ročníky 1981 až 1984 a školy, ktoré nereagujú na požiadavky trhu práce. Toto sú najzávažnejšie dôvody, prečo sa mladí Slováci stále stretávajú s problémom vysokej nezamestnanosti.
Silné populačné ročníky 1981 až 1984 a školy, ktoré nereagujú na požiadavky trhu práce. Toto sú najzávažnejšie dôvody, prečo sa mladí Slováci stále stretávajú s problémom vysokej nezamestnanosti. Podľa Eurostatu, ale aj Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, je na Slovensku vyše 30 percent mladých do 24 rokov nezamestnaných. Je to druhá najvyššia nezamestnanosť medzi mladými v krajinách Európskej únie. Horšie sú na tom iba Poliaci.

Modernejší vzdelávací systém
Podľa ekonóma Martina Hoštáka problém je v tom, že stredné školy stále produkujú absolventov v odboroch, ktoré neodrážajú požiadavky trhu práce. Súhlasí s ním aj výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina: "Prepojenie školstva s podnikateľským sektorom je minimálne. Odborná prax je nedostatočná najmä v sofistikovanejších odboroch, ako je napríklad elektrotechnika." Tento nedostatok si uvedomujú aj na ministerstve školstva. Už od septembra by sa to však malo zmeniť. "Vyhláškou sme zrušili vyše 30 percent (z pôvodných tisíc) študijných odborov, ktoré už nevyhovovali trhu práce. Nahradia ich nové. Iné sa zase prispôsobia. Napríklad viaceré strojárske odbory, z ktorých by mali vyjsť odborníci hlavne pre rozvíjajúci sa automobilový priemysel," tvrdí hovorkyňa rezortu školstva Monika Murová. Modernejší vzdelávací systém zavádza aj projekt Minerva, ktorý je zameraný na vzdelanostnú ekonomiku. Rezort školstva chce na jeseň predložiť do pripomienkového konania aj obsahovú reformu.

Sociálni socialisti
Štát sa bude ešte niekoľko rokov boriť aj so štedrou komunistickou sociálnou politikou. Do štruktúry mladých nezamestnaných už síce nepatria najsilnejšie demografické ročníky 1977 až 1979, no medzi silné populačné ročníky patrilo ešte päť nasledujúcich rokov. "Je to špecifikum bývalej Československej socialistickej republiky, keď štát výrazne prispieval napríklad na bytovú výstavbu," tvrdí Hošták.
Problémom u mladých nezamestnaných je podľa neho aj to, že mnoho z nich ešte nikdy nepracovalo a zaraďujú sa medzi dlhodobo nezamestnaných, čím môžu zvýšiť v budúcnosti nezamestnanosť aj v štruktúre celkovej nezamestnanosti. Podľa sociologičky Ivety Radičovej je riskantné, keď mladý človek nenadobudne alebo stratí pracovné návyky a zručnosti. Dlhodobá nezamestnanosť nesie so sebou pocit, že zlyhal a znižuje jeho šance byť úspešným na trhu práce. Ešte výraznejším problémom sú v ekonomickom meradle dosahy na demografickú štruktúru, spôsob života a spotrebný kôš.

Lepší Česi aj Maďari
Zo štátov EÚ sú za nami iba Poliaci s takmer 40-percentnou nezamestnanosťou mladých. Pred nami sú Gréci s 27-percentnou nezamestnanosťou a Taliani s 24 percentami. Výrazne dobre sú na tom mladí Maďari s necelými 15 percentami. Česi majú o vyše desať percent viac zamestnaných mladých ako Slováci. A to aj keď mali podobne silné populačné ročníky 1977 až 1984. "Súvisí to s jednotnou sociálnou politikou. Česká ekonomika sa však po rozdelení federácie uberala iným smerom," dodáva Hošták.

Nezamestnanosť mladých do 24 rokov (r. 2004, v %)
Poľsko 39,5
Slovensko 32,3
Česko 21,1
Maďarsko 14,8
EÚ15 16,6
EÚ25 18,7
Zdroj: Eurostat
01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hospodárska situácia zvyšuje cenu zlata
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:48