StoryEditor

Basajev akceptuje, ak ho volajú teroristom

29.07.2005, 12:24
V interview poskytnutom ruskému novinárovi a odvysielanom vo štvrtok na americkej televíznej stanici ABC Basajev prostredníctvom tlmočníka pripustil, že je "zloduchom, banditom a teroristom", ale zároveň dodal, že to isté možno povedať aj o ruských úradoch.

Vodca čečenských povstalcov Šamiľ Basajev akceptuje, ak ho označujú za "teroristu", odmieta však zodpovednosť za smrť detí pri minuloročnej rukojemníckej dráme v juhoruskom Beslane. V interview poskytnutom ruskému novinárovi a odvysielanom vo štvrtok na americkej televíznej stanici ABC Basajev prostredníctvom tlmočníka pripustil, že je "zloduchom, banditom a teroristom", ale zároveň dodal, že to isté možno povedať aj o ruských úradoch.
Basajev je najhľadanejším zločincom v Rusku a na jeho hlavu vypísali odmenu vo výške desať miliónov dolárov (okolo 300 miliónov Sk) po tom, ako sa priznal k zodpovednosti za útok povstalcov na školu v Beslane, pri ktorom v septembri minulého roka zahynulo najmenej 330 rukojemníkov - z toho polovicu tvorili deti.
Líder separatistov je obviňovaný alebo sa aj sám priznal k desiatkam ďalších útokov v Čečensku a okolitých regiónoch na juhu Ruska.
"V poriadku, som terorista, ale ako nazvete ich? Ak sú oni strážcami ústavného poriadku, ak sú antiteroristami, potom pľujem na všetky tieto dohody a milé slová," vyhlásil Basajev.
"Sú to práve Rusáci, koho možno nazvať teroristami. My bojujeme za našu národnú nezávislosť," povedal ďalej.
Na otázku, či sa môžu zopakovať útoky podobné tomu, ktorý sa odohral v Beslane, Basajev odvetil: "Samozrejme, že môžu. Kým bude pokračovať genocída čečenského obyvateľstva, kým sa neskončí tento chaos, čokoľvek sa môže stať".
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone ostro kritizovalo odvysielanie rozhovoru. Ako sa uvádza v jeho oficiálnom vyhlásení, prečítanom aj priamo v éteri, stanica ABC poskytla vo vysielaní priestor spojencovi teroristickej siete al-Káida zodpovednému za zabíjanie nevinných ľudí.
Basajev však odmietol zodpovednosť za smrť beslanských detí. "V Čečensku a kdekoľvek inde používam metódy, ktoré sú logické a akceptovateľné. Ja ani moji mudžahídi nezabíjame deti," vyhlásil.
Útok v Beslane bol podľa Basajeva vykonaný s cieľom "zastaviť zabíjanie tisícov a tisícov ďalších čečenských detí, čečenských žien a starých ľudí".
"Sme svedkami koloniálnej vojny. Nie vojny proti terorizmu ani ničoho takého," povedal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 00:48