StoryEditor

Do zahraničia pôjdu dividendy za štyridsať miliárd

28.03.2006, 00:00
Zahraniční investori by mali tento rok vyplatiť do zahraničia dividendy od 35 až 40 miliárd korún. Najväčší odlev čakajú ekonómovia v druhom štvrťroku.

Zahraniční investori by mali tento rok vyplatiť do zahraničia dividendy od 35 až 40 miliárd korún. Najväčší odlev čakajú ekonómovia v druhom štvrťroku.
Oproti predchádzajúcemu roku by sa presun dividend nemal až tak zrýchliť - za jedenásť mesiacov minulého roka odišlo zo Slovenska na účty zahraničných vlastníkov slovenských firiem vyše 31 miliárd korún.

V energetike bude viac
Objem vyplácaných dividend je podľa Petra Baláža z Ekonomickej univerzity predovšetkým výsledkom procesu konsolidácie slovenských podnikov. "Je to výnos z investícií, ktoré zahrančiní investori v minulosti do podnikov vložili," konštatuje. Najväčšiu časť zisku presúvajú do zahraničia privatizované energetické podniky. "Vlastnícke pomery v nich sa však už ustálili a tak delenie zisku by sa tak v energetike nemalo príliš líšiť od minulého roka," myslí si analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. Pôvodne analytici predpokladali, že odlev dividend ovplvní dopredaj štátneho podielu v energetických podnikoch. Ten sa však nekonal. "Do budúcna sa však s doprivatizáciou počíta," povedal analytik Tatra banky Róbert Prega.

Len časť zo zisku
Ziskovosť nefinančných podnikov sa vlani zvýšila o 16 percent. "Odhadujeme rast vyplatených dividend len o 10 percent. Predpokladáme totiž, že časť zo zisku spoločnosti investujú na Slovensku," myslí si Mária Valachyová z VÚB. Jej slová potvrdzuje hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková. Rafinéria, ktorú ovláda maďarský MOL, vyplatila v rokoch 2000 až 2004 dividendy za sedem miliárd korún, čo je iba jedna štvrtina z vytvoreného profitu. "Z každých štyroch zarobených korún tri investujeme. Táto investičná politika je dlhodobá," dodala Šimková.
Najviac dividend vypláca SPP. Vlani to bolo zhruba 9,4 miliardy korún a v tomto roku by táto suma mala byť ešte o niečo vyššia. Veľkú časť z odchádzajúcich dividend vypláca svojim akcionárom aj bankový sektor. Minulý rok mal na nich zhruba tretinový podiel.

Dividendy priamym zahraničným investorom (v mld. Sk)
1999

1,7

2000

1,7

2001

3,8

2002

6,8

2003

6,2

2004

21,1

2005*

31,3

* november 2005
Zdroj: NBS

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 22:14