StoryEditor

Premiér zavádzal o daniach

Vláda minulý týždeň navrhla zásadné zmeny daňového systému. Okrem milionárskej dane či zníženia DPH na lieky sa zmeny dotknú aj remeselníkov a ich paušálnych výdavkov. Hoci premiér Robert Fico po štvrtkovom rokovaní vlády vyhlásil, že zníženie paušálnych výdavkov pre remeselníkov vláda zamietla, opak je pravda.

Vláda minulý týždeň navrhla zásadné zmeny daňového systému. Okrem milionárskej dane či zníženia DPH na lieky sa zmeny dotknú aj remeselníkov a ich paušálnych výdavkov.
Hoci premiér Robert Fico po štvrtkovom rokovaní vlády vyhlásil, že zníženie paušálnych výdavkov pre remeselníkov vláda zamietla, opak je pravda.
Nepresné informácie dal aj pri pravidlách pre milionársku daň: Nižšiu nezdaniteľnú časť príjmu budú mať ľudia s príjmom od necelých 47 600 korún, takmer osemtisícovú nezdaniteľnú položku celkom stratia už tí, čo mesačne zarobia 79 953 korún. Pôvodne premiér informoval, že tento príjem bude až 88 500 korún. "Oproti tomu, čo Smer sľuboval, sú zmeny minimálne, napriek tomu spôsobia škody a problémy," komentuje zmeny exminister financií Ivan Mikloš.

Schválené daňové zmeny:
- Zníženie DPH na lieky a vybrané zdravotnícke pomôcky na 10 percent
- Odpočítateľná položka sa pri hrubom príjme nad 47 571 korún mesačne začne znižovať. Nulová bude pri príjme 79 953 korún.
- Zníženie paušálnych výdavky pre remeselníkov zo 60 na 40 percent.
- Zníženie možnosti poukázania 2 percent z daní firiem v prospech mimovládnych organizácií na 0,5 percenta.
- Zrušenie výnimky 300-tisíc korún pre neziskové organizácie.
- Fyzické osoby budú môcť neziskovým spoločnostiam odvádzať z daní minimálne 250 korún.
- Zavedenie zdaňovania výnosov z podielových fondov zrážkovou daňou.
- Zvýšenie platieb do zdravotníctva za poistencov štátu.
- Zavedenie 1,5-percentnej podpory na hypotekárne úvery.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 15:08