Deň bez dymu SNÍMKA: Hn KonferencieSNÍMKA: Hn Konferencie
StoryEditor

Ľudia fajčia kvôli nikotínu, no zomierajú kvôli dymu

26.07.2022, 13:31

Väčšina slovenských fajčiarov pokračuje v prijímaní nikotínu najškodlivejším možným spôsobom, ktorým je spaľovanie tabaku. Postupne však začínajú objavovať aj menej rizikové alternatívy.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že až polovica fajčiarov umiera predčasne, v priemere sa ich životy skracujú o 10 až 15 rokov. Najčastejším dôvodom sú kardiovaskulárne choroby, infarkt, mozgová mŕtvica, upchávanie ciev, nádorové ochorenia a chronické pľúcne choroby. Väčšina fajčiarov si je pritom zdravotných rizík vedomá. Aj prieskum regionálnych novín MY na vzorke 14 661 respondentov potvrdil, že dvaja z troch slovenských fajčiarov by chceli prestať. A najčastejším dôvodom sú práve obavy o zdravie. Napriek tomu existujte len malé percento fajčiarov, ktorí naozaj so svojím zlozvykom skoncujú. Závislosť na nikotíne je silná a z vlastnej vôle dokáže s fajčením skoncovať len zlomok fajčiarov – odhadom štyri percentá. Aj preto sa v posledných rokoch dostávajú do popredia nové možnosti znižovania zdravotných dopadov fajčenia. Povedomie o týchto možnostiach je však, zdá sa, zatiaľ pomerne nízke.

Väčšina sa zahráva s ohňom

Prevažná väčšina fajčiarov na Slovensku pokračuje v prijímaní nikotínu v jeho najrizikovejšej forme. Viac ako 62 % fajčiarov, ktorí sa zapojili do prieskumu novín MY potvrdilo, že si zapaľuje klasické cigarety a ďalších takmer 7 % fajčí vlastnoručne balené cigarety. Pri spaľovaní tabaku pritom vzniká až 6 000 chemických látok, z ktorých približne stovka je klasifikovaných ako škodlivých zdraviu a ich vdychovanie je hlavnou príčinou vzniku ochorení spojených s fajčením. Slováci však postupne začínajú objavovať aj nové menej rizikové alternatívy, i keď ich zastúpenie v populácii zatiaľ ťahá za kratší koniec. Menej ako 18 % respondentov uviedlo, že používa zahrievaný tabak. V tomto prípade tabak nehorí, ale sa iba nahrieva pri teplote cca 300°C. To stačí na to, aby sa začal uvoľňovať aerosol obsahujúci nikotín, ale odbúrali sa negatíva vyplývajúce zo spaľovania. Len približne 6 % používa elektronické cigarety. Tie fungujú na podobnom princípe, neobsahujú však tabak, ale zahrievajú tekutinu s výťažkom nikotínu.

Boj s mýtmi

Prechod fajčiarov na menej rizikové alternatívy by podporila lepšia informovanosť a vedecky podložená diskusia o rizikách spojených s fajčením. Prieskum spoločnosti Povaddo, ktorý sa vlani uskutočnil na vzorke 30 000 fajčiarov z 26 krajín sveta potvrdil, že miera informovanosti o alternatívach je všeobecne nízka a fajčiari sú tiež často odrádzaní zmätočnými alebo zavádzajúcimi informáciami. Takmer polovica fajčiarov sa napríklad domnieva, že e- -cigarety a zahrievaný tabak sú škodlivejšie alebo rovnako škodlivé ako cigarety. Ako dôvod, pre ktorý neuvažovali o prechode na lepšiu alternatívu, približne tretina fajčiarov uviedla nedostatok informácií o tom, ako sa tieto produkty líšia od cigariet. Jedným z pretrvávajúcich mýtov je, že ochorenia spojené s fajčením – a to i rakovinu, spôsobuje samotný nikotín. Existuje pritom všeobecný vedecký konsenzus, že príčinou zdravotných ťažkostí sú škodlivé látky vznikajúce pri spaľovaní tabaku. Nikotín je stimulant, vyvoláva závislosť, a preto nie je bez rizika, avšak jeho účinky nie sú karcinogénne. Už v roku 1976 britský profesor Michael Russell vyhlásil: „Ľudia fajčia kvôli nikotínu, ale umierajú kvôli dechtu.“

Potvrdili nižšie riziko

Zníženie zdravotných rizík pri prechode fajčiarov na nové alternatívy potvrdili významné autority z oblasti verejného zdravia. Celosvetovo najrozšírenejšie zariadenie na zahrievanie tabaku označil Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA – Food and Drug Administration, za produkt „vhodný na podporu ochrany verejného zdravia“ a s týmto označením ho povolil prezentovať na americkom trhu. Podľa výskumu jednej z hlavných anglických univerzít – University College London, ľudia, ktorí prešli z cigariet na zahrievaný tabak, boli vystavení nižšej úrovni škodlivých látok, ako tí, ktorí pokračovali vo fajčení. „Táto nižšia expozícia bola zistená pri mnohých škodlivých látkach spojených s rakovinou, srdcovými chorobami a dýchacími problémami,“ uviedla univerzita v januári tohto roka pri zverejnení výsledkov svojho výskumu. Úrad verejného zdravia Veľkej Británie – Public Health of England (PHE), vo svojej správe o e-cigaretách uvádza, že ich používaním sa obsah škodlivých látok znížil až o 95 %. „I keď nie sú bez rizika, sú oveľa menej škodlivé ako cigarety,“ uvádza PHE a poukazuje pritom na fakt, že tieto výrobky neprodukujú decht ani oxid uhoľnatý, dve z najškodlivejších zložiek tabakového dymu.

Neotravujú okolie

Jedným z prínosov menej rizikových alternatív je tiež eliminácia pasívneho fajčenia. Na jeho následky ročne umiera viac ako milión ľudí, ktorí nikdy nedržali v ruke cigaretu.

 

7 mýtov o fajčení, našli ste sa v nich aj Vy?

  • 1. Fajčiari sa dožívajú štandardného veku

Veľa ľudí si jednoducho povie: „Každý musí na niečo zomrieť“ a popri tom veria, že fajčiari sa dožívajú vysokého veku. V skutočnosti fajčenie preukázateľne skracuje život v priemere o 10-15 rokov.

 

  • 2. Trocha dymu nikomu neuškodí

Pozor! Aj pasívne fajčenie zabíja a ročne mu podľahne viac ako 1 milión ľudí, ktorí nikdy nedržali cigaretu v ruke. Ak fajčíte, berte ohľad na svoje okolie.

 

  • 3. Fajčenie je menej škodlivé ako alkohol

V skutočnosti viac ľudí postihnutých alkoholizmom zomiera na ťažkosti spôsobené fajčením ako pitím. Je to dané aj tým, že u ľudí ktorí pijú je až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že sa stanú aj fajčiarmi.

 

  • 4. Fajčenie mi pomáha zbaviť sa stresu

Nesprávne. Fajčenie zvyšuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak, ďalší stres spôsobujú abstinenčné príznaky. Štúdie ukázali, že bývalí fajčiari sa cítia byť oveľa menej stresovaní, ako keď fajčili.

 

  • 5. Hlavnou príčinou zdravotných problémov je nikotín

Tesne vedľa. Nikotín je látka, ktorá vyvoláva závislosť, preto nie je bez rizika. Avšak príčinou zdravotných ťažkostí sú škodlivé látky obsiahnuté v dyme, ktoré vznikajú v procese horenia. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) neklasifikuje nikotín ako karcinogén pre človeka.

 

  • 6. E-cigarety boli príčinou úmrtí v Amerike

Zhruba 2 700 Američanov bolo v roku 2019 hospitalizovaných a 64 zomrelo. Dôvodom však neboli e-cigarety, ale používanie nelegálnych náplní s neznámym obsahom, ktoré si užívatelia navyše upravovali svojpomocne. Vstrebávali tak aj látky, ktoré do ľudského tela rozhodne nepatria. Náplne od certifikovaných výrobcov podliehajú schváleniu a výrobca musí deklarovať ich obsah. Produkty s tzv. uzavretým systémom zabraňujú manipulácii s obsahom.

 

  • 7. Z batérií v e-cigaretách sa do tela uvoľňujú ťažké kovy

Nie. Batéria a náplň sú uzavreté systémy. Batéria slúži na nahrievanie a do náplne sa z nej neuvoľňujú žiadne látky. Rovnako, ako sa z auto batérie nedostanú žiadne látky do kabíny.

 

Alternatívy cigariet so zníženým rizikom

Zariadenia na zahrievanie tabaku – vkladá sa do nich tabaková náplň, ktorá sa nahrieva na teplotu cca 300°C. To stačí na to, aby sa uvoľnil aerosol obsahujúci nikotín, ale odbúrali sa negatíva vyplývajúce z horenia. Elektronické cigarety – do nich sa vkladá tekutina s obsahom nikotínu. Tá sa nahrieva v tzv. vaporizéri, ktorý vytvára paru určenú na inhaláciu. Aj preto sa v tomto prípade už nehovorí o fajčení, ale o vapovaní.

01 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 04 - Modified: 2024-04-01 22:00:00 - Feat.: - Title: NETCON konferencia láka na príbehy úspešných podnikateľov aj riadený networking 05 - Modified: 2024-01-19 12:38:39 - Feat.: - Title: Šéf mníchovskej konferencie chce obnoviť rokovania Weimarského trojuholníka
menuLevel = 1, menuRoute = den-bez-dymu, menuAlias = den-bez-dymu, menuRouteLevel0 = den-bez-dymu, homepage = false
02. máj 2024 22:52