TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Reakcie na eurovoľby: Poslanec Smeru hovorí, že strana si udržala pozície

26.05.2019, 12:22
Autor:
klkl
Pozrite si reakcie politikov na neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Progresívne Slovensko/Spolu: Ľudia ukázali, že chcú zmenu a záleží im na európskej orientácii krajiny. Majú dosť osobných sporov a starého štýlu politiky. Naopak, ocenili, že sme sa spojili v mene vyššieho cieľa. Budeme sa poctivo snažiť, aby sme európske dianie priniesli na Slovensko.

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko): Ďakujem každému z vás, za podporu a za to, že ste prišli voliť. Je to nesmierny záväzok. Po prezidentskej kampani sa opäť potvrdilo, že na Slovensku je možné uspieť s pozitívnou energiou a s jasným proeurópskym programom. Že je možné vyhrávať bez populizmu, či vyvolávania strachu a nenávisti. Urobíme všetko preto, aby sme boli vaším silným hlasom v Bruseli, a prinášali Európu na Slovensko.

Miroslav Beblavý (Spolu): Včerajšie voľby ukázali, že ľudia chcú zmenu. Teraz je na nás, aby sme ich nesklamali. Myslím si, že by bol hazard, keby sme strane Andreja Kisku nepodávali ruku. Keby takto dopadli parlamentné voľby, tak vieme urobiť stabilnú koalíciu s SaS a KDH.

Milan Uhrík (ĽS NS): Chceme sa už teraz poďakovať všetkým voličom, ktorí nám dali v eurovoľbách hlas. Prípadný vstup našich poslancov do Európskeho parlamentu bude pre nás obrovský záväzok a sľubujeme, že Slovensko v Bruseli nikdy nesklameme.

SaS: Ďakujeme všetkým voličom, ktorí išli voliť, zvlášť veľmi pekne ďakujeme voličom, ktorí podporili SaS. Náš realistický odhad hovoril, že získame dva mandáty, čo sa aj stalo. Ale sme ďaleko od toho povedať, že toto je úspech. Výsledky si musíme zanalyzovať v prvom rade v strane a zariadiť sa podľa toho. 

Richard Sulík (SaS): Našim cieľom boli dva mandáty, ten sme dokázali splniť vďaka našim skalným voličom. Napriek zvýšeniu počtu mandátov z jedného na dva o úspechu nehovoríme. Makáme však ďalej, výzva je rovno pred nami.

Jana Kiššová (SaS): Som ďaleko od toho, aby som výsledky hodnotila ako úspech. Budeme si musieť zhodnotiť výsledky a povedať si, čo ďalej.
Musíme sa poučiť z týchto volieb.SaS má ďaleko väčší potenciál, ako je výsledok týchto volieb.

Alojz Hlina (KDH): Chcem sa poďakovať všetkým našim voličom, kandidátom, volebnému štábu, všetkým, ktorí k nášmu veľmi dobrému výsledku prispeli. Sme dôležitou časťou kostry systému parlamentnej demokracie. Pár dní si oddýchneme a smerujeme do parlamentného zápasu.

Ľubomír Petrák (Smer): Nemôžeme to hodnotiť ako víťazstvo, čísla hovoria jasnou rečou. Ale v týchto voľbách sme získali o 20-tisíc hlasov viac než v predchádzajúcich, čo je samozrejme ovplyvnené aj účasťou. Charakterizoval by som to ako udržanie pozícií strany Smer.

Smer-SD: Podľa našich predbežných analýz získala strana SMER-SD viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Neoficiálne čísla však naznačujú, že mobilizácia vo veľkých mestách, predovšetkým v Bratislave, odsunula stranu SMER-SD na druhú priečku v celkových číslach. Pre stranu SMER-SD to znamená dôvod na zamyslenie, ako viac odkomunikovať program strany v mestách, a zároveň viac mobilizovať voličov na vidieku, aby o osude krajiny nerozhodovalo iba hlavné mesto. Teší nás, že drvivú väčšinu hlasov dostali strany, ktoré chápu, že Európska únia je najlepšou alternatívou pre Slovensko a zárukou pokoja a prosperity pre slovenských občanov.

Peter Pellegrini (Smer): Pred sobotňajšími eurovoľbami sme sa mnohí obávali dvoch najväčších hrozieb - že Slovenky a Slováci opäť nebudú považovať hlasovanie za dôležité a bude veľmi nízka účasť; a že priestor si vydobyjú najmä protieurópske sily s jasným plánom zničiť úspešný európsky projekt. Oficiálne výsledky ešte nepoznáme, no som veľmi rád, že už doterajšie informácie naznačujú, že tieto dve hrozby sa nenaplnili. Účasť síce nelámala rekordy, no voliť prišlo podstatne viac ľudí ako naposledy. A to považujem za úspech. Rovnako ma teší aj to, že dôveru voličov dostali predovšetkým proeurópske politické sily, ktorých hlavným cieľom je udržanie Slovenska v spoločnom európskom dome. Ďakujem vám všetkým, ktorí ste boli voliť a zvlášť tým, ktorí ste volili pre Európu.

Ábel Ravasz (Most-Híd): Čelíme tomu, že táto koalícia nie je populárna v očiach našich voličov. Platíme daň za túto koalíciu.

Most-Híd: Účasť v porovnaní s účasťou pred piatimi rokmi sa síce zvýšila, ale 80% voličov sa aj včera rozhodla neovplyvniť chod európskych dejín. Ale smerovanie Únie ovplyvnia aj oni. Svoj názor nevyjadrili a poskytli priestor aj tým, ktorí našu krajinu chcú vyviesť zo spoločenstva, vďaka ktorému sa aj na Slovensku žije lepšie, slobodnejšie a v mieri. Rozhodnutie voličov rešpektujeme. Ďakujeme za všetky hlasy. Pokračujeme na domácej pôde. V prospech Slovenska a EÚ.

Béla Bugár (Most-Híd): Ďakujem všetkým občanom, ktorí včera pristúpili k urnám a gratulujem tým, ktorí uspeli. čaká ich zložité volebné obdobie. Na Slovensku, aj v ďalších krajinách už poznáme predbežné výsledky eurovolieb. Na oficiálne celoeurópske výsledky si ešte počkáme. Dúfam, že Európa predstavitelom krajnej pravice nedá toľko mandátov, aby mohli vytvoriť frakciu, ktorá by mala skutočnú politickú váhu. Mrzí ma, že Maďari žijúci na Slovensku prišli o svojich zástupcov v EP, že bývalý europoslanec za Most-Híd József Nagy nemôže pokračovať v začatej práci v oblasti ochrany menšinových práv. Je to škoda, lebo niektoré veci za nás nikto iný neurobí. 

SNS: Slovenská národná strana rešpektuje výsledky volieb. Ďakujeme za každý hlas pre SNS. Je nám ľúto, že voliči národne a vlastenecky cítiaci uverili ĽSNS a ich hlas prepadne. Čas ukáže, že pán Kotleba v gardistickej uniforme len ublíži slovenskej národnej politike doma aj v zahraničí. Politika a svet nie sú o polarizácii a extrémizme. Žiaľ sme svedkami, že sa to deje naľavo aj napravo, čo je zlá správa pre Slovensko do budúcna.

Jaroslav Paška (SNS): Drahí priatelia, voľby do Európskeho parlamentu skončili, hlasy sú spočítané, mandáty europoslancov rozdelené. Po neúspešných eurovoľbách 2014 sa Slovenskej národnej strane ani tentoraz nepodarilo získať mandát v Európskom parlamente, aj keď včera k úspechu až tak veľa nechýbalo...Veľmi pekne vám všetkým preto ďakujem za vašu podporu, vaše hlasy v týchto voľbách do Európskeho parlamentu, aj za politickú a spoločenskú komunikáciu a keďže nielen otázky usporiadania budúceho súžitia v Európskej únii, ako aj politický život na Slovensku ostávajú otvorené a veľmi živé, budem rád o týchto témach viesť s vami aj naďalej zásadný politický dialóg.

Kresťanská únia: Priatelia, zo srdca vám ďakujeme za prijatie a podporu. Vaše hlasy sú signálom toho, že projekt Kresťanskej únie má budúcnosť. Spoločne sme dokázali, že Kresťanská únia neberie hlasy KDH, ale ponúka alternatívu pre kresťanov, ktorí doteraz volili iné strany. Vaša dôvera nás zaväzuje, aby sme na tomto spoločnom projekte pracovali s ešte väčším odhodlaním a nasadením.

Zuzana Čaputová:  Som hrdá na Slovensko! Ďakujem, že ste prišli voliť. Ukázali sme, že budúcnosť Európy nám nie je ľahostajná. Zdá sa, že v europarlamente nás budú zastupovať najmä proeurópske politické sily. Šírenie strachu nikdy nebude riešením problémov.

Andrej Kiska: Už vo štvrtých voľbách po sebe (župné, komunálne, prezidentské a teraz eurovoľby) sa ukazuje, že ľudia si želajú zmenu. Predbežné výsledky tomu nasvedčujú. Víťazstvo PS/SPOLU? Blahoželám! Prekvapenie, ale víťazstvo nových ľudí v politike nad starými politickými matadormi je nielen inšpirujúce, ale aj veľmi potešujúce. Gratulujem aj ostatným stranám, ktorým sa podarilo získať mandáty. Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov.

01 - Modified: 2019-05-26 12:52:48 - Feat.: 0 - Title: Ako funguje európsky parlament? Delenie na proeurópske antieurópske strany je mýtus 02 - Modified: 2019-05-26 09:52:01 - Feat.: 0 - Title: Kiska reaguje na výsledky eurovolieb: Potvrdilo sa, že ľudia chcú zmenu 03 - Modified: 2019-05-26 09:54:51 - Feat.: 0 - Title: Hlina hodnotí eurovoľby: Sme dôležití aj pre zmenu, ktorá na Slovensko musí prísť 04 - Modified: 2019-05-26 10:07:20 - Feat.: 0 - Title: Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska: Je možné vyhrávať aj bez populizmu 05 - Modified: 2019-05-26 10:28:45 - Feat.: 0 - Title: Smer reaguje na eurovoľby: Získali sme viac hlasov ako naposledy
01 - Modified: 2024-01-18 13:27:18 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej 02 - Modified: 2023-04-13 14:04:13 - Feat.: - Title: Reakcie na odsúdenie Kažimíra: Jeho obžaloba je vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača, tvrdí Fico 03 - Modified: 2022-04-08 13:59:19 - Feat.: - Title: Slovenská protivzdušná obrana už patrí Ukrajincom. Politici reagujú na darovanie systému S-300 04 - Modified: 2022-02-24 13:24:12 - Feat.: - Title: Reakcie svetových lídrov na inváziu Ukrajiny: Dnešok je temný deň pre Európu 05 - Modified: 2021-12-16 14:15:07 - Feat.: - Title: "Krajina je bližšie k zaceleniu rany." Politici reagujú na rozsudok voči Mečiarovým amnestiám
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
28. apríl 2024 10:40