StoryEditor

Na ťahu je ministerstvo spravodlivosti

05.03.2003, 23:00

Vymožiteľnosť práva na Slovensku je veľmi nízka, povzdychol si odborársky predák z Konštrukty Trenčín, ktorý sa pred niekoľkými dňami márne pokúšal dostať na prvú schôdzu veriteľov AG Banky. Konala sa takmer po troch rokoch od vyhlásenia konkurzu. Nedostal sa na ňu. Pohľadávku odborového zväzu, ktorý zastupoval, mu však nakoniec započítali.
Jeho názor o nízkej vymožiteľnosti práva u nás však nebol ďaleko od pravdy. Z pohľadávky vyše 200 tis. Sk sa odborárom z Konštrukty vráti sotva 10 percent. Taká je totiž podľa odhadov Fondu ochrany vkladov predpokladaná výťažnosť pohľadávok v AG Banke. Jej majetok, ktorý v rozhodujúcej miere tvorili úvery, bol v čase aktívneho pôsobenia banky vyše dve miliardy korún. Dnes je z neho sotva 200 miliónov.
Podobný osud možno stihne aj veriteľov Slovenskej kreditnej banky a Devín banky. O niečo lepšie sú na tom veritelia Dopravnej banky. Prečo? Pretože nebrzdili konkurzné konanie obštrukciami typu -- námietky zaujatosti voči sudcovi alebo odvolanie voči zvolaniu schôdze veriteľov. V prípade ostatných skrachovaných bánk sa tieto obštrukčné nástroje, predovšetkým námietky zaujatosti, ktoré podávali veritelia, dosť často využívali.
Najvyšší súd ani jednu z námietok neakceptoval. Niekedy to však trvá aj mesiace, kým sa o námietke rozhodne a predlžuje sa konkurzné konanie. Aké sú dôsledky? Rastú náklady na konkurz a, predovšetkým, klesá hodnota aktív, ktoré sa majú speňažiť. Aktíva bánk sú totiž v porovnaní s bežnými podnikmi špecifické. Poväčšine ide o pohľadávky za úvery, ktoré banka, ešte predtým, ako skrachovala, poskytla svojim klientom. Postupom času sa dlžníci môžu dostať do problému a často sa aj dostávajú. Úvery sa potom menia na nedobytné pohľadávky.
Ďalším dôsledkom obštrukcií je, že sa nekoná schôdza veriteľov a nemôže byť zvolený ani veriteľský výbor. Ten má právo na informácie o priebehu konkurznej správy, môže vykonávať kontrolu konkurzného hospodárenia a tá je veľmi dôležitá. V AG Banke napríklad predchádzajúci správca predával majetok bez dozoru veriteľského výboru, pretože námietky zaujatosti odďaľovali zvolanie schôdze veriteľov. Je podozrenie, že niektoré pohľadávky speňažoval hlboko pod ich predpokladanú hodnotu. Z banky tak odišiel balík zhruba za 900 mil. Sk, za ktorý AG Banka zinkasovala necelých 90 mil. Sk. V tomto balíku, kde bolo skoro 30 percent všetkých pohľadávok banky, sa nachádzal napríklad vysoko bonitný úver voči bývalému štátnemu peňažnému ústavu Konsolidačná banka Bratislava. Konkurzný správca je už v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe. Komu odďaľovanie schôdzí prospieva? Veritelia to asi nebudú. Skôr tí, ktorí sú na strane dlžníkov alebo firmy a tí, ktorí sa so správcom vedia dohodnúť na "dobrom" obchode.
Najväčším veriteľom v skrachovaných bankách je Fond ochrany vkladov. Za nedostupné vklady vyplatil klientom už 20 miliárd korún. Jeho príjem sa však obmedzuje na príspevky od bánk, resp. cudzie zdroje v podobe úverov. Čím menej v konkurzoch vymôže, tým viac bude vyberať od bánk. A čím viac banky zaplatia, tým drahšie budú poplatky za služby, ktoré poskytujú klientom.
Veci by dopredu pohla predovšetkým úprava námietok zaujatosti v občianskom súdnom poriadku. Námietka by sa napríklad nemusela podávať na najvyšší, ale krajský súd. Pomohlo by aj stanovenie lehoty, v ktorej sa má o námietke rozhodnúť. V súčasnosti taká lehota neexistuje. Spomínané zmeny by mohli rozhýbať konkurzy. Na ťahu je však ministerstvo spravodlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:04