StoryEditor

Minister ohlásil prípravy na dostavbu Mochoviec

07.09.2004, 00:00
Niektorí politici rozbehnutú privatizáciu Slovenských elektrární spochybňujú, pripomenul to včera ministra hospodárstva Pavol Rusko, nakoniec sám jej úspešné zavŕšenie relativizoval. Podľa Ruska na prvom mieste je, či ponuky, ktoré otvoria členovia komisie tento piatok, sú výhodné pre Slovensko.

Keď sa rozhodovalo v Koaličnej rade o spôsobe privatizácie Slovenských elektrární, podľa Ruska nikto nenamietal proti postaveniu záujemcov podľa toho, či sú v štátnom alebo súkromnom vlastníctve. "Nedávno sa však vyskytli vyjadrenia, ktoré môžu tento proces v našich očiach spochybniť," povedal Rusko. Výhrady prejavili poslanci KDH a SMK. Poslanec Zsolt Komlósy (SMK) upozornil, že jeho strane o typ vlastníctva nejde, aj keď to niekto z maďarských politikov spomenul. Rusko opäť zdôraznil, že uprednostňuje predaj celého zdrojového parku elektrární, t. j. bez vynímania bohunických jadroviek V1 a A1. "Kto berie všetko a nenechá tieto zdroje v majetku štátu, môže dať nižšiu cenu," pripomenul. O elektrárne vcelku aj vo svojej minulotýždňovej vyjasnenej ponuke prejavil záujem zrejme iba RAO UES International. ČEZ chce tieto bloky prevádzkovať a platiť štátnej spoločnosti za to nájomné. Rusko včera zdôraznil, že nikdy nehodnotil ponuky jednotlivých záujemcov, no niektoré médiá mu takéto výroky podsunuli.
Tento piatok výberová komisia rozhodne o poradí záujemcov podľa kritérií, ktoré sú utajené. Cena bude dôležitá. Minister povedal, že ak by bola nízka, potom bude uvažovať, že by do vlády nepredložil takýto, hoci komisiou označený za najlepší, návrh. V tejto súvislosti pripomenul, že slovenské štátne financie nie sú teraz v situácii, že by na peniaze za elektrárne boli odkázané. Zdôraznil tiež, že komisia je jeho poradným orgánom a že on jej návrh môže zmeniť. Napríklad vtedy, ak by na prvé miesto určila záujemcu tesným pomerom hlasov. Komisia má 15 členov a Rusko potvrdil, že väčšina členov je v jeho menovacej právomoci.
Na druhej strane, podľa svojich slov si Rusko uvedomuje, že ak by sa zastavila privatizácia elektrární, ťažko by bolo možné dostavať Mochovce. Rusko ohlásil začatie prípravy na ich dostavbu, mohla by sa v najlepšom prípade dokončiť v roku 2010.

S odčlenením majetku sú problémy
Odčlenenie elektrárne V1 je dlhodobý proces, ktorý môže trvať vyše roka, povedal to v piatok riaditeľ OstElektra Andrej Kuxenko - konzorciálny partner Inter RAO UES International. Navyše pre elektrárne či štát predstavuje náklad niekoľko miliárd. "Chceme oslobodiť predávajúceho od problémov oddelenia," dodal Kuxenko. "Málo roboty to nie je," reagoval na tieto problémy minister Rusko. V každom prípade sa bude musieť z majetku Slovenských elektrární odčleniť elektrárenský majetok na Vodnom diele Gabčíkovo, vyžaduje to uznesenie vlády z júna. Podľa informácií HN sa vyčlenenie a rokovania o spätnom prenájme hydroelektrárne zasekli. Iba začiatkom júla sa konštituovala príslušná komisia. "Slovenské elektrárne si teraz vyjasňujú svoju pozíciu," povedal HN riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Gáll. Jeho štátny podnik by mal elektrárenský majetok prevziať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:26