StoryEditor

Mikloš nasadzuje ostré tempo zmien

23.01.2003, 23:00

Ministerstvo financií začalo pracovať na návrhu zákona o dani z príjmov, ktorý je jadrom zmien daňového systému. Na rokovanie vlády má byť pripravený do konca marca. Prínosom bude menší objem daňových únikov, úspory na správe daní, lepšie podnikateľské prostredie a stimuly pre investície.
Podľa ministra financií Ivana Mikloša podrobnejšia analýza a názory daňových poplatníkov hovoria, že najmä pri dani z príjmu u právnických osôb podnikatelia nepovažujú za problém ani tak sadzbu dane -- hoci by privítali nižšiu -- ako zložitosť a nejednoznačnosť daňovej legislatívy. S tým sú spojené aj náklady podnikateľov, rozsiahle daňové úniky i vysoké náklady štátu na správu a kontrolu daní.
Dnešný daňový systém platí jedenásť rokov. Za ten čas legislatíva stále košatela. Počet slov v daňových zákonoch sa zdvojnásobil. Dokonca pri dani z príjmov z právnických a fyzických osôb je to štvornásobok, bolo tu 32 novelizácií. "Sebakriticky musím povedať, že najviac sa rozkošatel od roku 1998. Bolo to dané fiškálnymi dôvodmi, lebo sa hľadali opatrenia na zvýšenie rozpočtových príjmov, ale aj snahou obmedziť daňové úniky. Bol to však pohyb v začarovanom kruhu a márny boj, lebo hoci sa zabránilo mnohým špekuláciám, legislatíva sa stala ešte zložitejšou a vytvoril sa priestor na iné nekalé činnosti," hovorí I. Mikloš.
Zákon o dani z príjmu podľa ministra nie je dobre postavený, lebo ten istý príjem sa zdaňuje rôzne. Je veľké množstvo výnimiek, špeciálnych režimov, iných sadzieb dane. "Riešením nie sú ďalšie novelizácie, ale nové znenie zákonov. Ide o naplnenie princípu, že rovnaký príjem sa zdaňuje rovnako a jeden príjem sa zdaňuje len raz," povedal. "Nerád by som ešte hovoril o číslach, najprv musíme prepočítať fiškálne dôsledky." Posúdi sa tiež možnosť zaviesť rovnú daň.
Meniť by sa mala aj daň z nehnuteľností, ktorá sa dnes platí z úradnej ceny, čo neodráža skutočnosť, najmä polohovú rentu. Platila by sa zo skutočnej hodnoty, ktorá by sa blížila k trhovej cene. Tu však nie je isté, či sa podarí pripraviť účinnosť od 1. 1. 2004.
V zásade ide aj o to, aby sa cez daňový systém nerobila sociálna ani aktívna selektívna hospodárska politika. Proces nebude jednoduchý ani preto, že vyvolá diskusie a návrhy bude potrebné podložiť analýzami. Rok 2004 bude i rok vstupu do EÚ. Pri príprave rozpočtu sa preto budú brať do úvahy príjmy, ale i výdavky spojené s členstvom. Robí sa odhad fiškálnych dôsledkov zmien, lebo v prvom roku často prinášajú skôr náklady ako efekty -- tie sa dostavia s oneskorením. "Fiškálne dôsledky v prvom roku by mali byť neutrálne, lebo si nemožno dovoliť výrazné zníženie príjmov."

V zákone o dani z príjmov fyzických a právnických osôb je
-- 90 výnimiek
-- 19 položiek príjmov, ktoré nie sú súčasťou dane
-- 66 položiek oslobodených od dane
-- 37 položiek zvláštnej sadzby dane

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:12