StoryEditor

Maďarsko: Kedysi Sovietsky zväz, v súčasnosti Európska únia

30.11.2003, 23:00
Zlomový rok 1989 priniesol krajinám strednej a východnej Európy nielen zmenu režimu, ale aj orientácie zahraničného obchodu. Maďarsko už v roku 1991 vyvážalo do EÚ takmer 60 % svojho tovaru, podiel dovozu z európskeho spoločenstva dosiahol 53 %.

Zlomový rok 1989 priniesol krajinám strednej a východnej Európy nielen zmenu režimu, ale aj orientácie zahraničného obchodu. Po rozpade Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) museli všetky štáty hľadať nového obchodného partnera. V tomto štádiu sa Európska únia stala hlavným orientačným bodom. Boli to práve podniky z EÚ, ktoré v priebehu transformačného procesu na začiatku 90. rokov prišli k privatizačným tendrom a priniesli do regiónu kapitál.
Zmena orientácie zahraničného obchodu Maďarska nebola prudká, keďže už v 80. rokoch si začalo "oťukávať" západnú Európu. Maďarsko vstúpilo do Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky už v roku 1982, no hospodársku transformáciu sprevádzala recesia. Tá dosiahla vrchol v roku 1993, keď hrubý domáci produkt klesol na 82 % úrovne z roku 1989 a objem vývozu na historické minimum.
Vzájomný obchod sa však čulo rozvíjal a podľa denníka Die Presse do EÚ už v roku 1991 smerovalo takmer 60 % maďarského vývozu, podiel dovozu z európskeho spoločenstva dosiahol 53 %. V roku 2001 dosahoval export do EÚ viac než 74 % a dovoz zhruba 58 %. Najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska sa stalo Nemecko, kam v roku 2002 smerovalo viac než 35 % vývozu, dovoz presiahol 24 %. Po Nemecku a USA je tretím najväčším partnerom Rakúsko, kam Maďarsko vyviezlo 8 % svojich tovarov a dovoz dosiahol zhruba 7 %. Objem rakúsko-maďarského obchodu dosahuje zhruba 6 mld. eur.
Najdôležitejšími vývoznými artiklami Maďarska sú v súčasnosti automobily a strojové zariadenia, ktorých podiel v roku 2001 dosiahol takmer 60 %. Určujúcim faktorom tejto vývoznej orientácie sú dcérske spoločnosti veľkých nadnárodných koncernov, ako Audi, Suzuki, Philips či Flextronics. Na druhej strane však táto exportná orientácia zvyšuje zraniteľnosť maďarskej ekonomiky, čo sa prejavilo najmä v posledných dvoch rokoch, keď oslabovanie svetového hospodárstva pocítilo aj Maďarsko.
Obchod s ostatnými KSVE je naproti tomu skromný. V roku 1991 síce vznikla Stredoeurópska dohoda o voľnom obchode, no stalo sa tak skôr na tlak EÚ než z vlastnej iniciatívy. Činnosť CEFTA sa napokon viac-menej obmedzila na akúsi spoločnú čakáreň na vstup do EÚ. Maďarský vývoz aj dovoz v rámci združenia vlani dosiahol 8 až 9 %.
Mimoriadne dramatický prepad zaznamenal obchod s Ruskom, kam vlani smerovalo iba 1,3 % maďarského vývozu, no ruský podiel (najmä palivá) na dovoze dosiahol zhruba 6 %.
"Vitaj v EÚ, švagor," znel názov podujatia, ktoré 22. a 23. novembra zorganizovala Obchodná komora Rakúska v Budapešti. Rakúsko vzhľadom na spoločnú históriu takto privítalo Maďarsko ako prvú kandidátsku krajinu. Podobné podujatia komora v nadchádzajúcich mesiacoch pripravuje aj pre ostatných kandidátov zo strednej a východnej Európy.
Na podujatí sa zúčastnili ministri hospodárstva oboch krajín Martin Bartenstein a István Csillag. Bartenstein pri tejto príležitosti zdôraznil, že v súčasnosti v Maďarsku podniká zhruba štyritisíc rakúskych firiem. Ministri zároveň oznámili úmysel oboch krajín v budúcnosti spoločne investovať na tretích trhoch. Ako cieľové regióny označili južnú Európu a štáty bývalého Sovietskeho zväzu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:27