StoryEditor

Španielsky návrh pre európske veto

31.05.2004, 00:00

Španielsko sa snaží prekonať výhrady voči svojim návrhom nového hlasovacieho systému v EÚ plánom zvýšiť na štyri počet krajín potrebný na zablokovanie rozhodnutia. V sobotu o tom informoval denník El Mundo.
Španielsky minister zahraničných vecí Miguel Angel Moratinos návrh predložil s cieľom utíšiť obavy malých a stredne veľkých krajín EÚ, že prípadná francúzsko-nemecko-španielska aliancia by mohla v únii získať veľkú moc schopnosťou zablokovať rozhodnutia. Lídri EÚ sa majú na návrhu ústavnej zmluvy dohodnúť na bruselskom summite konanom 17. a 18. júna.
V decembri 2003 Španielsko, vtedy s konzervatívnou vládou José Maríu Aznara, odmietlo návrh ústavy s klauzulou tzv. dvojitej väčšiny minimálne polovice členských krajín EÚ, ktoré reprezentujú viac ako 60 percent populácie únie. Aznar trval na hlasovacom systéme zakotvenom v zmluve z Nice z roku 2000, ktorý dáva Španielsku väčšiu váhu. V marci zvolená socialistická vláda vyhlásila, že je pripravená podporiť princíp dvojitej väčšiny, chce však, aby bol populačný prah zvýšený na 75 percent. To by stredne veľkému Španielsku uľahčilo vytvoriť spojenectvá zamerané na zablokovanie legislatívy, s ktorou nesúhlasí. Potreba trojštvrtinovej populačnej väčšiny by zároveň sťažila veľkej štvorke EÚ - Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Británii - možnosť pretlačiť rozhodnutia.
Túžba novej španielskej vlády prehĺbiť vzťahy s Francúzskom a Nemeckom však vyvolala obavy menších krajín, keďže táto trojica krajín má spoločne viac ako tretinu populácie EÚ, čo by podľa pôvodného návrhu Madridu stačilo na zablokovanie rozhodnutí. Španielsko dúfa, že klauzula o minime štyroch krajín tieto obavy utíši.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:27