StoryEditor

Carlyle Group spravuje 16 mld. USD

02.09.2003, 00:00

Americký fond priamych investícií Carlyle Group cieľavedome skupuje akcie veľkých podnikov európskeho kozmického priemyslu. Minulý týždeň spolu s talianskou skupinou Finmeccanica dostali povolenie Európskej komisie na kúpu spoločnosti FiatAvio, dcérskej spoločnosti Fiat. Okrem toho Carlyle je jeden zo záujemcov o kúpu MTU Aero Engines, oddelenia DaimlerChrysler na výrobu leteckých motorov. FiatAvio vyrába letecké motory, turbíny a iné výrobky pre civilné a vojenské letectvo a kozmický priemysel. Carlyle a talianska štátna spoločnosť Finmeccanica zaplatia za FiatAvio 1,5 mld. eur. a budú mať 30 % a 70 % jej akcií.
Čo majú spoločné bývalý americký prezident Geoge Bush, exminister zahraničných vecí James Baker, britský expremiér John Major a bývalý prezident Budesbanky Karl Otto Pöhl? Pracujú pre Carlyle Group, firmu, ktorú okrem sveta veľkého biznisu pozná iba málokto. Nenápadná Carlyle si vyslúžila pozornosť až po 11. 9. 2001. Novinári New York Times objavili, že jej predstavitelia udržiavali pred teroristickými útokmi styky s jemensko-saudským podnikateľským impériom klanu binládinovcov, z ktorého najslávnejším, hoci rodinou zavrhnutým členom, je Usáma bin Ládin.
Carlyle, ktorá spravuje 16 mld. USD aktív sa špecializuje na akcie spoločností vojenského priemyslu a výrobcov vojenskej elektroniky. Fond má napríklad tretinu vojenského výskumného centra Qinetiq, ktoré kedysi patrili britskému ministerstvu obrany. Podľa názoru analytikov, teraz americký fond bude vynakladať maximálne úsilie pre to, aby od nemeckej spoločnosti DaimlerChrysler získal spoločnosť MTU Aero Engines. Nemecká firmu predáva túto spoločnosť, lebo nezapadá do jej podnikateľského profilu. Ak by fond spojil FiatAvio a MTU, podarilo by sa mu vytvoriť silnú spoločnosť v oblasti leteckého, vojenského a kozmického priemyslu v Európe.
DailmlerChrysler predáva MTU za asi 2 mld. USD. Okrem Carlyle sa o podnik zaujíma Lehman Bros., Morgan Stanley spolu s firmou Kohlberg Kravis & Roberts, americká spoločnosť Blackstone Partners a britská firma Doughty Hanson.
Európska komisia si myslí, že kúpa podniku nie je ohrozením konkurencieschopnosti európskych podnikov v tomto odvetví. Úplne iný názor má Nemecko, pretože podnik MTU má dôležité vojenské objednávky. Berlín môže kúpu zablokovať zákonom, podľa ktorého zahraniční investori nemôžu vlastniť viac ako 25 % akcií vojenskopriemyselného komplexu. Vláda preto rokuje s DaimlerChrysler.
Carlyle Group je mladá spoločnosť úzko spojená so špičkami Republikánskej strany. Vznikla v roku 1987 ako súkromná investičná správcovská spoločnosť. Sídli vo Washingtone na najlepšej adrese medzi Bielym domom a Kapitolom, v 21 kanceláriách po celom svete zamestnáva iba 500 ľudí. Vlastní podiely v 164 firmách, ktoré minulý rok zamestnávali až 70 000 pracovníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:18