StoryEditor

Prečo Maročania stavili na výskum a vývoj?

25.09.2020, 00:00
Dnes je totiž realitou skôr tá prvá možnosť, ktorá sa u bežných ľudí a ekonómov stretáva s čoraz väčšou kritikou.

Príkladom je kobalt, ktorý je nevyhnutný napríklad pre výrobu dobíjateľných batérií do elektromobilov. Nemecká automobilka BMW plánuje v najbližších 11 rokov vybavovať svoje elektromobily batériami vyrobenými práve z marockého kobaltu. Automobilke vyrobia batérie dvaja producenti – čínska spoločnosť CATL a juhokórejský Samsung SDI.
Nemci zaplatia za tieto batérie dovedna viac ako 10 miliárd eur. A práve tu nastáva problém. Maroko dostane za svoj kobalt, ktorý tvorí najdôležitejšiu surovinovú časť batérie, len zlomok zo spomínanej sumy. Pre porovnanie – koncern BMW zaplatí marockej ťažobnej spoločnosti Managem Group za päť rokov zásobovania kobaltom len 100 miliónov eur.
Aj to je dôvod, prečo chce marocká vláda oveľa viac peňazí investovať do rozvoja technológií, aby krajina mohla sama produkovať dôležité kompomenty v segmente automotive či informačných techológií. „Marocké kráľovstvo by so svojimi veľkými zásobami fosfátov a kobaltu aj množstvom slnečného žiarenia a automobilových fabrík mohlo spustiť výrobu lítiových batérií. Stačilo by trochu dobrej vôle, aby sme vďaka nášmu nerastnému a prírodnému bohatstvu aj vhodnej energetickej stratégii mohli posilniť našu konkurencieschopnosť a ekonomickú pozíciu minimálne na africkej úrovni,“ citoval marocký spravodajský portál lematin.ma známeho elektrochemika Rašída Yazamího. Tento marocký vedec sa preslávil vynálezom grafitovej anódy do nabíjateľných lítiových batérií, ktoré sa využívajú v smartfónoch a hybridných vozidlách.
Vláda v Rabate medzitým investuje veľké peniaze do prieskumov nových nálezísk, ako aj rozširovania ťažby minerálov. Segment je pritom v Maroku stále do veľkej miery pod kontrolou zahraničného kapitálu. V krajine pôsobí hneď niekoľko dôležitých medzinárodných hráčov. Austrálska firma Clancy obnovila predvlani kobaltovú baňu v Ouarzazate, kde sa tento kľúčový nerast ťažil už začiatkom 30. rokov minulého storočia.

Britská firma Altus Strategies, ktorá sa zaoberá prieskumom potenciálnych nálezísk, oznámila pred dvoma rokmi objav nových nálezísk kobaltu s rozlohou takmer 72 kilometrov štvorcových v regióne Marrákeša. V tejto oblasti už v minulosti našli aj bohaté zásoby medzi či niklu. Kanadský podnik Maya Gold & Silver zase pravidelne oznamuje veľké zisky z predaja minerálov vyťažených v bani v Zgounderi medzi Taliouinom a Ouarzazatom.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 22:35